EPA
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigongeluk bij Iraanse hoofdstad Teheran: 176 doden

Bij de Iraanse hoofdstad Teheran is een Oekraïens passagierstoestel neergestort met zeker 176 mensen aan boord. Alle inzittenden kwamen om het leven.

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken gaat het om 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, onder wie 9 bemanningsleden, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Eerder hadden Iraanse staatsmedia het nog over 147 Iraniërs en 32 buitenlanders. Mogelijk hebben sommige passagiers een dubbele nationaliteit.

Bekijk de eerste beelden van na de vliegtuigcrash:

Eerste beelden van na de crash met Oekraïens passagiersvliegtuig

Het vliegtuig van Ukraine International Airlines stortte neer kort nadat het was opgestegen van de internationale luchthaven van Teheran. Volgens de Iraanse autoriteiten had het toestel technische problemen.

Op videobeelden is te zien dat het toestel in brand stond voor het neerstortte:

De video leidde tot geruchten dat het vliegtuig is neergehaald door luchtafweergeschut.

Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Spoorwegen en Infrastructuur is dat niet zo en vatte een van de motoren kort na het opstijgen vlam. Daarna zou de piloot de macht over het toestel zijn kwijtgeraakt, waarna de Boeing neerstortte.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat dat niet de enige verklaring kan zijn. "Het toestel heeft twee motoren en als één uitvalt kan je nog verder vliegen op de andere. Je ziet bij ieder vliegtuigongeluk dat er meerdere dingen spelen. Het is altijd een combinatie van oorzaken die tot een catastrofe zoals deze leidt."

Zelensky

De Oekraïense president Zelensky roept mensen op niet te speculeren en de uitslagen van het onafhankelijke internationale onderzoek af te wachten.

De president heeft zijn bezoek aan Oman vanwege het vliegtuigongeluk afgebroken. Hij keert zo snel mogelijk voor overleg terug naar Kiev.

Zelensky heeft zijn condoleances aangeboden aan nabestaanden van slachtoffers van de crash. Hij heeft zijn consul in Teheran naar de plek van het ongeluk gestuurd om ter plaatse poolshoogte te nemen.

Ukraine International Airlines heeft voorlopig alle vluchten van en naar Teheran uit voorzorg opgeschort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl