Jens Stoltenberg EPA
Spanning VS-Iran

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft Iran opgeroepen zich te onthouden van "verder geweld en provocaties". "Een nieuw conflict is in niemands belang", zei Stoltenberg na een spoedberaad met de NAVO-ambassadeurs.

Vanwege de opgelopen spanning in het Midden-Oosten na de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani riep Stoltenberg de NAVO-raad bijeen voor een spoedvergadering. Daarin legde de VS vanmiddag aan NAVO-ambassadeurs uit waarom Soleimani is gedood.

Volgens Stoltenberg delen alle NAVO-landen de zorgen van de VS en veroordelen ze "de Iraanse steun aan een divers aantal terroristische groeperingen", doelend op de banden tussen Iran en pro-Iraanse milities in andere landen in het Midden-Oosten.

In antwoord op vragen van journalisten zei Stoltenberg echter ook dat het een Amerikaans besluit was om Soleimani te liquideren, en geen besluit van de NAVO of de internationale coalitie in Irak.

Hij zei dat de de VS de NAVO-partners vandaag uitleg heeft gegeven over de motieven achter de liquidatie. Hij bedankte de VS daarvoor, maar wilde er verder niets over zeggen. "Ik laat dat aan de VS."

De liquidatie werd direct gevolgd door dreigementen over wraak van onder meer de Iraanse leider Khamenei.

Geestelijk leider Khamenei was vandaag in tranen bij de uitvaartplechtigheid voor Soleimani:

Dreigende taal richting VS en geestelijk leider Iran huilt bij uitvaartplechtigheid generaal Soleimani

Secretaris-generaal Guterres van de VN zei vandaag op een persconferentie dat de geopolitieke spanningen op het hoogste niveau van deze eeuw zijn. Hij riep op een persconferentie alle wereldleiders op om verdere escalatie te voorkomen.

"Want deze ketel vol spanning leidt ertoe dat steeds meer landen onvoorspelbare besluiten nemen met onvoorspelbare gevolgen, waarbij de kans op misrekeningen groot is."

STER reclame