NOS NieuwsAangepast

Politieke steun voor vuurwerkverbod neemt toe, ook binnen VVD

Waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag pleit voor een "handhaafbaar verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen" voor consumenten. De VVD'er zei dat in het televisieprogramma Buitenhof.

Daarmee gaat hij in tegen het standpunt van zijn partij. Eerder ging de Utrechtse VVD-burgemeester Jan van Zanen nog verder. Hij riep zijn partij op mee te werken aan een verbod op vuurwerk voor consumenten.

Remkes: 'Knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden mits dat handhaafbaar is'

Net als Remkes willen ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie en een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. D66-fractieleider Jetten roept het kabinet op te luisteren naar de burgemeesters en gevaarlijk vuurwerk te verbieden.

Ook de PvdA lijkt die richting op te gaan. Kamerlid Kuiken zegt dat de fractie het naar aanleiding van deze Oud en Nieuw gaat bespreken.

De SP is niet voor een totaalverbod, maar wel voor het verder aan banden leggen van vuurpijlen en knalvuurwerk, zegt Kamerlid Leijten.

Denk wil een vuurwerkverbod voor particulieren, behalve in speciaal door de gemeenten daarvoor aangewezen zones.

Derde deel Kamer voor verbod

Oppositiepartijen GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten al geruime tijd voor een totaalverbod. 50Plus en de SGP hebben zich daarbij aangesloten. Daarmee zijn in elk geval 50 van de 150 Kamerleden voor een verbod op riskant vuurwerk, met de PvdA, de SP en Denk erbij zou er een nipte meerderheid voor zijn.

De coalitiepartners VVD en CDA hebben tot nu toe steeds herhaald dat ze geen verbod op consumentenvuurwerk willen omdat dat niet te handhaven zou zijn. In een reactie daarop zegt Remkes dat "duidelijkere regels ook de handhaving dienen". Ook de SP en de PVV zijn tot nu toe tegen een verbod.

Het aantal vuurwerkslachtoffers was dit jaar hoger dan vorig jaar. Dit jaar bezochten 1300 mensen met verwondingen het ziekenhuis of de huisartsenpost, 100 meer dan vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl