Minister Blok ANP

Het Nederlandse kabinet is bezorgd over de situatie in de regio na de dood op de hoge Iraanse militair Soleimani. Maar minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt, in tegenstelling tot Tweede Kamerleden, in zijn eerste reactie niets over de Amerikaanse aanval in Bagdad, waarbij Soleimani om het leven is gekomen.

Blok wijst in zijn reactie op de aanvallen op de Amerikaanse ambassade en troepen van de anti-ISIS-coalitie van de afgelopen dagen. Hij noemt ze "onacceptabel". "Nederland heeft die aanvallen veroordeeld. Iran werkt instabiliteit in de regio in de hand en Soleimani had daar een rol in", laat Blok in een schriftelijke verklaring weten.

Kalmte

Blok, die namens het kabinet spreekt, noemt de situatie zorgelijk en ernstig. "Het is van groot belang dat de kalmte in de regio bewaard wordt. Niemand heeft baat bij verdere escalatie", staat in de verklaring. "De veiligheid van Nederlanders in de regio heeft altijd onze volle aandacht, ook nu."

Kamerleden hebben vanmorgen wel de Amerikaanse aanval veroordeeld. D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt de Amerikaanse aanval ongekend en onverantwoord. "Het zal leiden tot escalatie."

Coalitiepartij VVD snapt dat de VS woedend is over het Iraanse geweld. "Maar een persoonsgerichte aanval op een generaal is een ongekende en risicovolle stap. Escalatie is niet het antwoord", zegt VVD-Kamerlid Koopmans.

Fregat

Oppositiepartij SP verwijt Trump dat hij met de aanval in Bagdad heeft gekozen voor een verdere escalatie. Zij vindt dat Nederland moet afzien van het in december genomen besluit om een fregat met in totaal 180 Nederlanders naar de straat van Hormuz te sturen.

Regeringspartij D66 vindt ook dat het kabinet nog een goed over dit besluit moet nadenken. "Het kabinet moet het opnieuw wegen", zegt Sjoerdsma. "Eerste prioriteit van het kabinet moet nu de veiligheid van Nederlanders in de regio zijn."

Ook de kleinste regeringspartij de ChristenUnie vreest voor escalatie in de regio en de gevolgen voor de lokale bevolking. Kamerlid Voordewind wil nog wel van het kabinet weten in hoeverre deze aanval invloed heeft op het sturen van het Nederlandse fregat naar de Golf van Hormuz.

STER reclame