De inwoners en bezoekers van Mallacoota worden met landingsvoertuigen naar marineschepen gebracht AFP

De Australische marine heeft honderden inwoners en toeristen uit de kustplaats Mallacoota geëvacueerd. Zo'n 4000 mensen vluchtten maandagavond naar het strand toen bosbranden het dorp deels in de as legden en de vluchtwegen blokkeerden.

Honderden mensen hebben zich op het strand verzameld op de vlucht voor de bosbranden.

Marine moet door bosbranden ingesloten mensen van strand redden

Mallacoota is nog altijd onbereikbaar over land en door de rook is het ook moeilijk om mensen met helikopters te evacueren. Daarom werd de marine ingeschakeld, die de evacués met landingsvoertuigen naar twee schepen bracht.

Volgens een commandant hebben bijna duizend mensen zich opgegeven om te worden meegenomen. De marine brengt ze naar Western Port, niet ver van Melbourne. Dat is zo'n zestien uur varen.

De premier van de deelstaat Victoria heeft de regio rond Mallacoota uitgeroepen tot rampgebied. Daarmee krijgt de overheid de macht om de 140.000 inwoners en tienduizenden toeristen gedwongen te evacueren. "Wie kan, moet vertrekken. Als u dat niet doet, kunnen we uw veiligheid niet garanderen", zei Daniel Andrews.

In het zuidoosten van Australië zijn meer dan 200 brandhaarden. De autoriteiten vrezen dat de situatie alleen maar erger wordt door de hoge temperaturen en harde wind die voor dit weekend worden verwacht. In de deelstaat New South Wales, waar Sydney ligt, geldt de noodtoestand. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert in het gebied alleen noodzakelijke reizen te maken.

Nooit eerder waren de jaarlijkse bosbranden in Australië zo ernstig. Tot nu toe is een gebied groter dan Nederland afgebrand en zijn meer dan 1400 huizen verwoest. Ten minste negentien mensen kwamen om en er zijn tientallen vermisten.

STER reclame