Nadal kijkt zijn ogen uit in Australië bij start van ATP Cup

Vannacht begint in Australië het nieuwe tennisseizoen met de eerste editie van de ATP Cup. Het voorbereidende landentoernooi op de Australian Open met spelers als Rafael Nadal en Novak Djokovic en coaches als Boris Becker en Marat Safin wordt echter overschaduwd door de heftige bosbranden in het land.

Desalniettemin bereiden de tennissers zich vooralsnog ontspannen en in luxe voor op hun eerste duels van het nieuwe jaar. Zo zijn er beelden van Nadal met het Spaanse team op een hagelwit strand in Perth, Dominic Thiem in een zwembad in Sydney en Djokovic die in Brisbane koalaberen bekijkt.

Tennissers leven mee

De tennissers zijn er echter goed van doordrongen dat de omstandigheden op dit moment in Australië voor andere mensen veel slechter zijn. "Erg triest om te horen hoeveel mensen maar ook dieren hun thuis zijn verloren. Mijn hart en steun zijn bij hen", liet Djokovic weten.

Australië wordt al weken geteisterd door bosbranden. Door de extreme droogte zijn er in de zwaarst getroffen deelstaten Victoria en New South Wales al 200 brandhaarden. Zeker zeventien mensen overleden en meer dan duizend huizen zijn verwoest.

Kyrgios doneert 125 euro per geslagen ace

De Australische kopman Nick Kyrgios komt uit Canberra, waar inwoners wordt verzocht vooral binnen te blijven. De tennisser plaatste een oproep op Twitter om een liefdadigheidswedstrijd te organiseren om daarmee de inwoners te ondersteunen en die ging al snel viral.

Later liet hij weten 125 euro te doneren per ace die hij deze maand slaat. Op een persconferentie voegde hij daar aan toe: "Het is tragisch wat er gebeurt. Er is in Canberra geen regen voorspeld voor de komende vier maanden, erg moeilijk om te zien allemaal."

In navolging van Kyrgios hebben ook zijn Australische collega's Alex de Minaur en John Millman bekendgemaakt geld te doneren voor elke ace die ze slaan.

Kyrgios en Hewitt springen in de bres voor slachtoffers bosbranden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Craig Tiley, de voorzitter van de Australische tennisbond en de Australian Open, reageerde snel op de oproep van Kyrgios. "We gaan de komende weken diverse acties ondernemen om geld in te zamelen. Meer details volgen nog."

Luchtkwaliteit

Op de tennisbaan hebben de spelers ook te maken met de gevolgen van de bosbranden, omdat de luchtkwaliteit niet best is. "Zeg maar gerust verschrikkelijk", aldus Grigor Dimitrov. "Maar we worden goed geïnformeerd en medisch ondersteund. Hopelijk wordt alles snel beter."

De coach van Engeland, Tim Henman, benadrukte dat een verminderde luchtkwaliteit "wel de minste van onze problemen is, gezien de omstandigheden en problemen waar Australië op dit moment mee te maken heeft".

De ATP Cup duurt tien dagen, wordt gespeeld in Sydney, Perth en Adelaide en is vergelijkbaar met de nieuwe opzet van de Davis Cup. De 24 deelnemende landen (Nederland en Zwitserland, met Roger Federer en Stan Wawarinka, doen niet mee) zijn verdeeld over zes poules. De beste acht landen gaan naar de kwartfinales.

STER reclame