Een van de jongens wordt door de politie meegenomen
NOS NieuwsAangepast

Politie: vuurwerk was op bank in portiek Arnhemse flat gelegd

In het onderzoek naar de flatbrand in Arnhem heeft de politie een definitieve oorzaak vastgesteld. Een bank in het portiek vatte vlam nadat er vuurwerk op was gelegd. "Na enige tijd is de bank hierdoor gaan branden en door toestromend zuurstof ontstond hierdoor na korte tijd een grote brand met desastreuze gevolgen", meldt de politie in een verklaring.

De politie is nog op zoek naar een man die in het trappenhuis tijdens de bluswerkzaamheden de brandweer aansprak.

Verdachten morgen voorgeleid

De twee jongens van 12 en 13 jaar die gisteren zijn opgepakt vanwege de dodelijke flatbrand, worden vastgehouden in volledige beperkingen. Dat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben, alleen met hun advocaat. Omdat ze minderjarig zijn, mogen ze wel met hun ouders spreken.

De twee verdachten worden morgenochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet beslissen of ze langer vast moeten blijven zitten.

De bank stond al een paar dagen in de hal. Een bewoner legt uit dat mensen in de flat spullen die ze niet meer nodig hebben met elkaar delen:

'Ik sla mezelf voor m'n kop en denk: had ik dat bankstel maar weggehaald'

Bij het verhoor van de jongste verdachte was de vader aanwezig, aldus zijn advocaat. De raadsman heeft gisteren al gevraagd om de jongen niet langer in een politiecel vast te houden, maar naar een andere plek te brengen, "bijvoorbeeld in een jeugdgevangenis. Die is meer toegerust voor jongeren". Dat is toen niet gelukt, hij hoopt dat zijn verzoek vandaag wordt ingewilligd.

Bij de brand op nieuwjaarsnacht kwamen een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven. Ze werden in de lift gevonden met de moeder (36) van het gezin en de dochter van 8 jaar. Zij raakten zwaargewond, maar verkeren buiten levensgevaar.

Verkennend onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een verkennend onderzoek naar de fatale liftbrand in Arnhem. Binnen enkele weken hoopt de OVV genoeg informatie te hebben om te bepalen of er een formeel onderzoek komt.

Op deze beelden is de grote schade in de flat door de brand goed te zien.

Schade na fatale flatbrand Arnhem

De komende dagen worden de faciliteiten bij de flat aan het Gelderseplein hersteld. Zo wordt vandaag begonnen met het graven van de fundering voor een noodlift. Het is de bedoeling dat die binnen een paar dagen af is.

De flat heeft één ingang, met een trap en een lift. Die zijn na de brand grotendeels onbruikbaar. Het noodsysteem bestaat uit extra trappen aan de zijkant van het gebouw, waarmee bewoners een verdieping omhoog of omlaag kunnen. In geval van nood kunnen bewoners met een hoogwerker van een andere verdieping worden gehaald.

De flat telt 108 woningen. Twee bewoners van de flat krijgen een andere woning toegewezen, zij kunnen niet terug tot de trap en lift weer hersteld zijn. Aan de flat zit verder vooral rook- en roetaanslag, de corporatie hoopt later vandaag te beginnen met schoonmaken.

"Dat is daar, waar de brand is geweest", vertelt een bewoner over de nooduitgang.

Bewoners Arnhemse flat geschokt door dodelijke brand: 'Ik zag allemaal vlammen'

Het vuur in het pand ontstond rond 01.00 uur door vuurwerk, is te zien op camerabeelden. Door de brand viel de elektriciteit uit. Het gezin dat slachtoffer werd van de brand stond op dat moment in de lift; ze raakten buiten bewustzijn. Bij de flat aan het Gelderseplein zijn vandaag bloemen en knuffels neergelegd, schrijft Omroep Gelderland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl