NOS Nieuws

Hoe vuurwerk en een bankstel leidden tot fatale flatbrand in Arnhem

2020 was amper een uur oud toen het voor een Arnhems gezin uitliep op een nachtmerrie. Vader, moeder, dochter en zoon hadden Oud en Nieuw gevierd bij opa en oma in een flat aan het Gelderseplein in de wijk Malburgen in Arnhem. Rond 01.00 uur stapten de vier de lift in, terwijl in de hal vijf verdiepingen lager brand woedde.

Die brand was even daarvoor ontstaan door vuurwerk, zo is te zien op camerabeelden. Volgens bewoners stond er al dagen een bank in de hal. "Met een briefje erbij dat je die kon meenemen." In aanloop naar de jaarwisseling zou zijn geklaagd bij de woningbouwvereniging over het brandrisico van de bank. Maar het bankstel stond er nog en werd brandstof voor de fatale vlammen.

Door de brand in de hal en het belendende trappenhuis viel de elektriciteit uit en kwam de lift onderweg vast te zitten. De lift vulde zich met rook waardoor het gezin buiten bewustzijn raakte.

De ravage in de hal is enorm, zoals hier te zien is.

Enorme schade na fatale flatbrand Arnhem

"We waren al naar bed gegaan, want door de mist kon je buiten niet zoveel zien", vertelt Natasha, die boven de ingang van de flat woont. "Ik rook eerst wat en toen ik het rolgordijn opendeed, zag ik allemaal vlammen. Ik schrok me rot en belde 112."

Eenmaal aangekomen, konden de hulpdiensten de brand snel blussen. Maar ze konden niets meer betekenen voor de 39-jarige vader en zijn 4-jarige zoontje. De moeder (36) en dochter (8) werden zwaargewond, onder meer met brandwonden, afgevoerd naar het ziekenhuis. Inmiddels zijn ze buiten levensgevaar.

Een man die op bezoek was in de flat, vertelt hoe de hal er vandaag uitziet. "Het trappenhuis is helemaal zwartgeblakerd. De stangen van de trappen zijn kromgebogen, de verlichting is compleet weggesmolten. Alles is weggesmolten." Voor de ingang zijn zwartgeblakerde fietsen en verkoolde brommers te zien.

De buurtbewoner die 112 belde, vertelt hoe ze de brand ontdekte:

Bewoners Arnhemse flat geschokt door dodelijke brand: 'Ik zag allemaal vlammen'

De politie heeft vandaag twee jongens van 12 en 13 jaar oud aangehouden. Ze waren te zien op beveiligingsbeelden uit de flat en ook op beelden die getuigen hebben gemaakt.

De jongens werden vanmiddag met dekens over hun hoofd afgevoerd in een politiewagen. Ze wonen zelf ook in het flatgebouw en worden verdacht van brandstichting met dodelijke afloop. De twee blijven in ieder geval vannacht nog vastzitten.

Vandaag werden al vlug vragen gesteld over de veiligheid van de twaalf verdiepingen tellende flat. Zo heeft het gebouw maar één in- en uitgang, de plek waar afgelopen nacht de brand woedde. Er zijn wel andere trappen aan de zijkant, maar daarmee kan je niet helemaal beneden komen.

"Er is hier eigenlijk geen nooduitgang", zegt een buurtbewoner:

Buurtbewoner flatbrand Arnhem: 'Er is hier eigenlijk geen nooduitgang'

Directeur van woningbouwvereniging Vivare Eric Angenent zegt dat de brandweer de flat bij de bouw heeft goedgekeurd en dat het gebouw ook nu nog voldoet aan de regels. Hij voegt wel toe dat deze brand kan leiden tot nieuwe inzichten. "We moeten opnieuw kijken: vinden wij dit nog steeds veilig in deze wijk?"

Het is overigens de vraag of een gebrek aan vluchtmogelijkheden heeft bijgedragen aan het drama afgelopen nacht. Het is onduidelijk of het gezin wist dat er beneden brand was. Mogelijk zijn de vier in de lift overvallen door de brand en konden ze toen geen kant meer op.

Dat er geen andere uitgang is, leidde er vannacht toe dat bewoners met hoogwerkers moesten worden geëvacueerd. In de loop van de dag mocht iedereen zijn woning weer in. Vandaag werd een noodtrap geïnstalleerd, waarmee mensen het gebouw de komende tijd in en uit kunnen.

Vanavond was er in een nabijgelegen gymzaal een besloten bijeenkomst waar bewoners vragen konden stellen. Burgemeester Marcouch was daar ook bij. Hij sprak na afloop van een emotionele bijeenkomst met "verdriet, woede en boosheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl