Bij de ingang van de flat is de schade zichtbaar groot
NOS NieuwsAangepast

Vader en zoon (4) omgekomen bij flatbrand Arnhem, vuurwerk oorzaak

De brand die vannacht in Arnhem het leven kostte aan een man van 39 en zijn 4-jarige zoon, is volgens de politie veroorzaakt door vuurwerk. Dat kan zijn afgestoken in de ingang van het flatgebouw, zegt de politie, die beelden van de brand onderzoekt.

Bij de brand raakten de moeder (36) van het gezin en de 8-jarige dochter zwaargewond. De hulpdiensten vonden de vier gezinsleden vannacht in een lift. Ze waren er allen zeer slecht aan toe. Het gezin uit Arnhem was op bezoek in de flat toen de brand uitbrak.

In de hal van het gebouw van twaalf verdiepingen aan het Gelderseplein ontstond rond 01.00 uur brand. Daardoor viel de elektriciteit in het gebouw uit en viel de lift stil. De lift kwam vol rook te staan, waardoor de vier slachtoffers buiten bewustzijn raakten, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Aan de achterkant is te zien dat er werkzaamheden worden uitgevoerd bij het trappenhuis

De woningcorporatie die eigenaar is van de flat, bevestigt dat er geen nooduitgang is waardoor bewoners het flatgebouw kunnen verlaten. Een bewoner vertelde dit eerder vanochtend.

Alleen via de hoofdingang is de flat te verlaten, maar daar woedde de brand. De overige trappen vormen alleen een verbinding tussen de verschillende verdiepingen. "In het midden is het echte trappenhuis, maar daar kun je natuurlijk niet naartoe als er brand is", zegt directeur-bestuurder van Vivare Eric Angenent. Hij vertelt dat bewoners vanaf de uiteinden van de galerijgangen naar andere verdiepingen kunnen gaan, om daar op hulp te wachten.

"We moeten opnieuw kijken: vinden wij dit nog steeds veilig in deze wijk?", zegt Angenent. Volgens hem heeft de brandweer het bouwbesluit voor de bouw van de flat goedgekeurd en zou dat ook nu nogmaals gebeuren. De brandweer zoekt uit of dat klopt.

"Er is wel een brandtrap, maar die gaat één etage lager", zegt de directeur-bestuurder van de woningcorporatie:

'Wij moeten opnieuw kijken: is het nog steeds veilig?'

Ook bewoners vertellen over het ontbreken van een echte nooduitgang. Volgens een man die door zijn zus was gebeld om haar te komen helpen toen er brand was uitgebroken, was er maar één uitgang beschikbaar en konden de bewoners verder geen kant op. Nadat de brand was geblust, moesten de meeste mensen terug naar hun woning, ondanks de rook en het roet. Alleen een gezin met kleine kinderen mocht onder begeleiding van de brandweer naar buiten.

Bankstel

Een bewoner vertelde eerder in de ochtend tegen Omroep Gelderland dat hij boven in de flat vastzat en dat mensen erg bang waren. "Er is geen brandtrap waarover wij weg konden." Hij sprak het vermoeden uit dat een oud bankstel dat in het trappenhuis stond om weggegooid te worden in brand is gestoken.

Ratten in de val

Ook een buurtbewoner die in een naastgelegen identieke flat woont, zegt dat er geen nooduitgang is. "Het enige wat je daar ziet zijn trapjes naar een verdieping daaronder, dan moet je alsnog naar het midden, bij de liften, om bij de trap te komen. Voor de rest is er niks. En als dat in brand staat... ratten in de val."

De man, die zelf een zoon van 4 heeft, heeft weleens nagedacht over brand in de flat, maar ging ervan uit dat er niks kon branden. "Maar blijkbaar toch wel. Het is echt diep, diep triest."

"Dat is daar, waar de brand is geweest", antwoordt de bewoner op de vraag over een nooduitgang.

Buurtbewoner flatbrand Arnhem: 'Er is hier eigenlijk geen nooduitgang'

Burgemeester Marcouch is geschokt door het incident:

De gemeente, de woningcorporatie en de stichting Salvage, voor eerste hulp na brand, bekijken of de bewoners die nog in de flat zijn daar kunnen blijven en of de mensen die uit de flat zijn gehaald, kunnen terugkeren naar huis. Ze zijn nu elders opgevangen.

Inmiddels wordt ook gewerkt aan een noodtrap, zodat mensen het gebouw uit kunnen.

De brandweer ging vannacht van deur tot deur om te kijken of mensen in orde waren. Enkele bewoners zijn met een hoogwerker naar beneden gehaald.

Het vuur was vrij snel onder controle, maar het trappenhuis en de lift zijn zwaar beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl