Lavreysen droomt stiekem van Harrie's hattrick in Tokio: 'Als ik er toch ben...'

Het was een kantlijnberichtje vorige week vrijdag: Matthijs Büchli wordt voor de derde keer op rij Nederlands kampioen op de sprint. En dat terwijl Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al meer dan een jaar het koningsnummer van het baanwielrennen domineren.

Maar Hoogland werd geklopt in de finale door Büchli, Lavreysen al in de halve finales . Wat restte voor Lavreysen was een troostfinale tegen Theo Bos. Die won hij dan weer wel.

Het toont hoeveel getalenteerde baansprinters Nederland momenteel heeft. En hoe het soms dringen is geblazen aan de top. En bovendien kan de boog niet altijd gespannen zijn, beseft Lavreysen. In welke vorm trad hij eigenlijk aan bij de NK in Alkmaar, vorige week? Zijn antwoord, gevat: "In de kerstvorm..."

'Fantastisch jaar'

De 22-jarige spurtbom uit het Brabantse Luyksgestel zorgde in maart in het Poolse Pruszkow voor de eerste Nederlandse wereldtitel in twaalf jaar op het koningsnummer van het baanwielrennen. In de finale versloeg hij zijn maatje Hoogland, met wie hij (samen met Büchli en Roy van den Berg) even daarvoor ook de wereldtitel in de teamsprint had gewonnen.

"Het was een fantastisch jaar", stelt Lavreysen. "Dat we de wereldtitel teamsprint prolongeerden was heel mooi, zeker omdat we bijna een wereldrecord reden. Maar vooraf wisten we al dat we gingen winnen, mits we alles goed deden. Daarom was die individuele titel net iets specialer."

Bij de EK in Apeldoorn en bij de Europese Spelen in Minsk werd Lavreysen in de sprintfinale vervolgens verslagen door maatje Hoogland. En dan is er ook nog altijd de Australiër Matthew Glaetzer, die roet in het eten kan gooien.

Pieken in een testwedstrijd

Het seizoen van een baanwielrenner bestaat uit wereldbekerwedstrijden, nationale kampioenschappen, een EK. Maar eigenlijk telt alleen de WK. En eens in de vier jaar, de Olympische Spelen.

Daarvoor moet nu alles opzij. Op 14 februari is er een testwedstrijd in Zwitserland, waarin Lavreysen zich al kan plaatsen voor Tokio. "Daar ben ik heel blij mee, want dan ik me rustig focussen op de WK en daarna de Olympische Spelen. Dan hoef ik me in de tussentijd niet meer druk te maken."

Harrie Lavreysen (rechts) en Jeffrey Hoogland op het podium na de WK sprint in Pruszków AFP

In Japan wil Lavreysen scoren op drie onderdelen. Op de teamsprint en de individuele sprint is hij een zekerheidje, Maar ook in de keirin heeft hij bewezen tot de allerbesten te behoren. Zo pakte hij in Apeldoorn uit het niets de Europese titel. En in zijn kerstvorm veroverde hij ook gewoon de Nederlandse titel in Alkmaar.

Maar laat de keirin nu net de specialiteit zijn van Büchli. En er zijn meer kapers op de kust in het land met de beste baansprinters ter wereld. Zowel op de individuele sprint als op de keirin mogen twee Nederlanders deelnemen. Dat stelt bondscoach Hugo Haak - in zijn eerste jaar als coach al uitgeroepen tot coach van het jaar - en NOC*NSF voor een ingewikkelde puzzel.

In de tussentijd droomt Lavreysen stiekem wel van olympisch goud in drievoud. Oftewel, Harrie's hattrick. Lavreysen kan er wel om lachen. "Dat klinkt wel heel heftig. Maar als ik er dan toch ben, dan wil ik er ook voor gaan."

Kijk hieronder naar de aflevering van de serie 'Rivkah tackelt' op het YouTube-kanaal van NOS Sport met Lavreysen, waarin hij ook vooruitblikt op 2020:

STER reclame