NOS Sport

Judoka Van 't End blikt terug op historisch WK-goud: 'Alles klopte die dag'

Met judoka Van 't End terug naar de plek waar hij historie schreef

Juist op de plek waar Anton Geesink sportgeschiedenis schreef door tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Tokio als niet-Japanner goud te winnen, schreef Noël van 't End afgelopen jaar ook geschiedenis.

Op 29 augustus 2019 veroverde de judoka in de Japanse hoofdstad de wereldtitel door in de finale de Japanse publieksfavoriet Shoichiro Mukai te verslaan. En dat terwijl hij tot die dag nog nooit een EK- of WK-medaille had gewonnen.

"Die dag stond al een paar maanden rood omcirkeld in mijn agenda", blikt Van 't End vanuit Japan terug op zijn wereldtitel. "Alles werd ingepland richting die dag. Ik was heel sterk. Onverzettelijk. Niemand kon mij die dag verslaan."

Noël van 't End

Dat gebeurde inderdaad niet en zo werd Van 't End na Anton Geesink (1961, 1965), Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont (2005), Dennis van der Geest (2005) en Ruben Houkes (2007) de zesde Nederlander die zich wereldkampioen mag noemen. "Alles klopte gewoon die dag. Als ik toen geen medaille had gehaald, had ik echt flink gebaald."

Geesink

De 28-jarige judoka behaalde zijn wereldtitel in het hol van de leeuw, in de beroemde Budokan in Tokio. Op die plek schreef Geesink historie en keert het judo in 2020 terug, als het olympisch toernooi daar wordt gehouden.

"Het is zeker een magisch gebouw", blikt Van 't End terug. "Voor mij, maar ook voor het judo. Het is heel speciaal in Japan en dat voel je ook tijdens zo'n WK. Dat gevoel rond Anton Geesink. Overal zag je zijn afbeelding hangen. Echt heel speciaal."

"Ik voelde hem echt daar. Ook al ben ik niet gelovig of iets. Maar ik voelde dat hij daar was om mij te helpen. Dat ga ik bij de Spelen weer doen, haha."

Noel van 't End met zijn gouden plak

Waar Van 't End voorheen worstelde met spanning rond zijn partijen, had hij vlak voor zijn belangrijkste partij ooit zijn zenuwen prima onder controle. "Ik haalde juist veel kracht uit die finale. Ik was de underdog."

"Ik wist dat ik tegen hem (Mukai, red.) moest scoren en niet moest gaan voor fouten. Ik was aan het zoeken waar ik mijn worp wilde inzetten. Ik had maar één moment waar ik dat kon doen, anders wist hij dat ik dat zou doen."

'Lange halve minuut'

Dertig seconden voor tijd lukte de worp van Van 't End en wist hij te scoren. "Daarna volgt nog een hele lange halve minuut", herinnert de judoka zich nog goed. "Dan gaat er zoveel door je heen, maar je moet blijven focussen want er kan nog zoveel gebeuren."

"Als dan uiteindelijk die zoemer gaat, geeft dat echt een waanzinnig gevoel. Nog steeds als ik daaraan denk."

Spelen

Als wereldkampioen is Van 't End direct ook favoriet om volgend jaar goud te winnen tijdens de Olympische Spelen. "In mijn klasse (tot 90 kilogram, red.) zijn heel veel favorieten. Ik ben geen topfavoriet, maar wel favoriet. Ik heb er nu al zo veel zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl