De schade is groot
NOS NieuwsAangepast

Toch weer plofkraak ABN Amro-automaat, 'ze blijven het proberen'

In een winkelcentrum in Uithoorn is vannacht rond 03.50 uur een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van ABN Amro. Na de kraak reden twee mensen op een donkere scooter weg, meldt de politie. Zij zijn voortvluchtig. Het is de 52ste plofkraak op een automaat van ABN Amro dit jaar.

De kraak heeft behoorlijke schade aangericht. Volgens een woordvoerder van ABN Amro was er sprake van een zeer heftige explosie. Op beelden is te zien dat de automaat grotendeels is verwoest. Ook zit er een flinke scheur in de gevel van het pand.

Of er iets is buitgemaakt bij de plofkraak, is nog niet bekend. Na de plofkraak heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie geen explosieven meer aangetroffen.

Automaten 's nachts uit

De gezamenlijke banken sloten twee weken geleden 's nachts de geldautomaten die buiten staan. Tot dat moment waren er dit jaar 71 plofkraken geweest. Vorig jaar waren dat er 43, in 2017 87. Na het uitschakelen van de automaten 's nachts was er nog wel een plofkraak op een automaat in Apeldoorn, en werd bij een automaat in Amsterdam een explosief gevonden.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken verkleint het uitschakelen van de automaten de kans op succes voor criminelen. ABN Amro besloot zelfs om 470 van zijn 870 geldautomaten voorlopig helemaal te sluiten.

Structurele oplossing

"We gaan de maatregel eind januari evalueren", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Dat wachten we even af. Maar we zeiden toen ook al: criminelen zullen het blijven proberen. Ondertussen werken we aan een structurele oplossing."

Volgens een woordvoerder van ABN Amro heeft ook de tijdelijke sluiting effect. "Als ik voor ABN spreek, dan hebben we een sterke afname gezien in het aantal plofkraken tussen het moment van het tijdelijk sluiten van een deel van onze automaten, het bankbreed sluiten van de automaten 's nachts en nu."

De woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken wijst erop dat het aantal plofkraken op de langere termijn is afgenomen, onder meer door veel te samenwerken. "Als er een nieuwe modus operandi is, wordt die informatie uitgewisseld. En sinds 2013 werken we intensief samen met de politie. Dat heeft er ook toe geleid dat het aantal plofkraken sindsdien lager is. Voor 2013 waren het er jaarlijks meer dan 100. En die aantallen zien we sinds 2013 niet meer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl