NOS NieuwsAangepast

Eerste plofkraak sinds nachtsluiting geldautomaten

In de derde nacht nadat werd besloten geldautomaten 's nachts uit te zetten, is er weer een plofkraak geweest, in Apeldoorn. Daders richtten volgens de politie een enorme ravage aan. De daders zijn gevlucht, er vielen geen gewonden.

Het aantal plofkraken rijst de pan uit dit jaar. Maandag werd daarom besloten alle geldautomaten voortaan van 23.00 tot 07.00 uur uit te zetten. Als de geldlade dicht blijft, zou het moeilijker zijn een kraak uit te voeren.

ABN Amro, waarvan de geldautomaten in trek zijn, besloot eerder al 470 van zijn 870 geldautomaten tijdelijk helemaal te sluiten.

"Het is heel vervelend dat er opnieuw een plofkraak heeft plaatsgevonden", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Met een nachtsluiting kun je plofkraken helaas niet 100 procent uitsluiten, daarom zoeken we naar methoden om al het geld onbruikbaar te maken bij een plofkraak." Daarvoor werken de banken samen met de politie.

Geen geld buitgemaakt

De plofkraak van afgelopen nacht was bij een geldautomaat van de SNS Bank in het centrum van Apeldoorn. De automaat was niet gevestigd in een bankkantoor, maar in een regulier bedrijfspand. De automaat stond volgens afspraak uit, zegt een woordvoerder van SNS Bank. Hij zegt dat er geen geld is buitgemaakt.

Het is de vierde keer dit jaar dat plofkrakers de SNS bank als doelwit hebben, zegt de woordvoerder. Geen van de keren gingen de daders met geld naar huis. De woordvoerder zegt dat dat te danken is aan een set aan veiligheidsmaatregelen die in 2017 zijn toegepast op alle SNS-geldautomaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl