Studenten in het gebouw van de Maastricht University
NOS NieuwsAangepast

Door cyberaanval getroffen systemen Universiteit Maastricht snel weer online

Een deel van de systemen van de Universiteit Maastricht die vorige week werden getroffen door een cyberaanval is vanaf 2 januari weer online. Dat meldt de universiteit in een update over de pogingen de aanval te verhelpen.

Onder meer roosters en studiematerialen zijn spoedig weer beschikbaar voor studenten. De onderwijsinstelling heeft besloten de herkansingen die direct na de kerstvakantie zijn gepland 'gewoon' door te laten gaan.

Maar omdat studenten door de aanval met zogenoemde 'ransomware' mogelijk wel zijn gehinderd in hun voorbereiding, komen er extra herkansingsmogelijkheden. "Ook wordt er gewerkt aan een coulanceregeling voor studenten die op enigerlei manier aantoonbaar zijn benadeeld", aldus de universiteit.

'Blijf van de systemen af'

Vorige week dinsdag werd de onderwijsinstelling getroffen door de gijzelsoftware. Daarmee worden computerbestanden en -systemen ontoegankelijk gemaakt met het doel dat slachtoffers de hackers betalen om er weer toegang tot te krijgen. De universiteit wil niet zeggen of er losgeld betaald is.

Hoewel het IT-team van de universiteit in samenwerking met externe specialisten van Fox-IT een oplossing lijkt te vinden voor de hackaanval is het volgens de universiteit nog wel "van het allergrootste belang dat studenten geen acties uitvoeren op pc's of systemen" van het onderwijsinstituut. Als dat wel gebeurt, kan het invloed hebben op het onderzoek en herstelwerk.

De Limburger schrijft dat er mogelijk Russische criminelen achter de cyberaanval zitten. De krant baseert zich op cyberdeskundige Vitali Kremez in New York. Die zegt in een skypegesprek dat de daders waarschijnlijk onderdeel van de Russische groep TA505 zijn.

De gebruikte gijzelsoftware Clop zou voor het eerst ontdekt zijn in februari 2019. TA505 verspreidt dit soort software en richt zich volgens Kremez uitsluitend op publieke instellingen. Vanwege het lopende onderzoek reageert de universiteit niet op het krantenartikel. In het algemeen is het exact herleiden van dit soort aanvallen erg lastig.

Hulplijn

Naar aanleiding van de cyberaanval kwamen er de afgelopen dagen enkele honderden vragen binnen bij de Universiteit Maastricht van bezorgde studenten, docenten en medewerkers. De hulplijn van de getroffen universiteit is vanaf vandaag weer bereikbaar. Het is de bedoeling dat er spoedig een lijst met antwoorden op de meestgestelde vragen online komt.

Studenten die bellen willen bijvoorbeeld weten of er lesmateriaal is verdwenen. Het is nog onduidelijk of dat het geval is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl