'Verzekeraars vergoeden losgeld bij gijzelsoftware; werkt misdaad in de hand'
Verzekeraars werken criminaliteit in de hand door het losgeld te vergoeden dat internetcriminelen van bedrijven eisen. Dat zeggen beveiligingsexperts in het FD.
Criminelen leggen bedrijven en universiteiten plat door gijzelsoftware in te zetten. De bestanden van bedrijven worden versleuteld en systemen komen daardoor plat te liggen. De criminelen beloven vervolgens de bestanden tegen betaling vrij te geven.
Verzekeraars vergoeden in sommige gevallen het losgeld dat de bedrijven hebben betaald. Steeds meer bedrijven hebben daarvoor een verzekering die schade bij digitale inbraak vergoedt.
Lucratief
Volgens beveiligingsexperts is dat een verkeerd signaal. "Criminelen weten dat als ze een verzekerd bedrijf op slot gooien, de grens laag ligt om de betaling van het losgeld te krijgen", zegt Frank Groenewegen van beveiligingsbedrijf Fox-IT in het NOS Radio 1 Journaal.
"Criminelen hebben doorgekregen dat dit een lucratieve business is geworden. Je ziet steeds meer professionele criminele groepen die kant op gaan." Eerder werd in Amerika door beveiligingsexperts gewaarschuwd dat verzekeraars te makkelijk het losgeld uitkeren.
Dilemma
Verzekeringsadviseur Aon zegt dat de keuze om losgeld te betalen bij de bedrijven ligt. "Verplaats je eens in het bedrijf", zegt Marie-Louise de Smit, specialist cyberverzekeringen bij Aon. "Als je een bedrijf leidt dat wordt aangevallen, dan ligt alles stil. Je moet proberen om het op te lossen anders ga je mogelijk failliet. Dat is het dilemma."
Ze zegt dat bedrijven kunnen worden geholpen om zich beter voor te bereiden op een aanval. Op die manier kan de schade bij een eventuele aanval worden beperkt.
Voor verzekeraars zijn cyberverzekeringen een groeiende inkomstenbron. Een paar jaar geleden hadden bedrijven nog amper verzekeringen tegen digitale inbraken, inmiddels wordt er wereldwijd naar schatting 7 miljard euro jaarlijks ingelegd aan premies.