Demonstratie Oeigoeren op de Dam in Amsterdam
Op de Dam in Amsterdam hebben enkele honderden Oeigoeren en sympathisanten gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie van Oeigoeren in China. De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid die overwegend in de noordwestelijke provincie Xinjiang woont.
Er wonen in China meer dan tien miljoen Oeigoeren. Volgens de VN zitten meer dan een miljoen van hen opgesloten in gevangenenkampen. Volgens de organisatie van de demonstratie, de Stichting Oeigoer Cultuur en Informatiecentrum, zitten er wel 3 tot 5 miljoen Oeigoeren vast.
Oeigoeren die niet vastzitten worden volgens de stichting dag en nacht in de gaten gehouden en het wordt hen bijna onmogelijk gemaakt om hun godsdienst en cultuur te belijden en uit te dragen. De demonstranten willen dat de Chinese regering stopt met het opsluiten van Oeigoeren en ze willen dat de Oeigoeren die in kampen zitten worden vrijgelaten.
Bekijk hier beelden van de demonstratie in Amsterdam.
De laatste maanden is er veel meer bekend geworden over deze kampen, die door de Chinese overheid 'heropvoedingskampen' worden genoemd. Internationaal worden ze gezien als gevangenissen en de kritiek op China vanwege de behandeling van de Oeigoeren neemt toe.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam vrijwel unaniem een wetsvoorstel aan dat oproept tot sancties tegen China vanwege de onderdrukking van Oeigoeren. Het Huis wil dat China de detentiekampen in Xinjiang sluit.
Terrorisme en religieus extremisme
Onlangs sprak ook de Turks-Duitse Arsenal-voetballer Mesut Özil zich uit. In een tweet leverde hij kritiek op moslimlanden, omdat die niet opkomen voor de Oeigoerse minderheid in China terwijl westerse landen en westerse media dat wel doen.
En deze zomer ondertekenden 22 westerse landen, waaronder Nederland, een brief waarin de onderdrukking van de Oeigoeren wordt veroordeeld. Op hetzelfde moment was er een tweede kamp met 37 landen die vrijwel het tegenovergestelde beargumenteerden. Zij stelden juist dat China in Xinjiang succesvol optreedt tegen terrorisme en religieus extremisme.
Etnische genocide
China verdedigt het bestaan van de kampen met het argument dat er de laatste jaren geen grote aanslagen meer zijn gepleegd door Oeigoeren. Volgens correspondent Sjoerd den Daas is dat inderdaad het geval, "maar alles wijst erop dat ze daar bezig zijn aan een etnische genocide, waarbij de cultuur, en alles wat mensen Oeigoers maakt, moet worden weggeveegd."