Mesut Özil AFP

Arsenal-voetballer Mesut Özil heeft met een bericht op sociale media over de behandeling van Oeigoeren de woede van China gewekt. Als gevolg daarvan zendt de Chinese televisie de Engelse topper tussen Arsenal en Manchester City vandaag niet uit.

In het bericht leverde de Turks-Duitse voetballer kritiek op moslimlanden, omdat die zich niet zouden uitspreken over de onderdrukking van de eveneens islamitische Oeigoerse minderheid in China. Westerse landen en westerse media zouden wel voor de Oeigoeren opkomen.

De Chinese nieuwssite Global Times zegt dat Arsenal de "lastpak" in de winterstop beter kan verkopen als het zijn Chinese fans weer aan zich wil binden.

Arsenal heeft commerciële belangen in China, waaronder een restaurantketen. Om de schade te beperken heeft de club op het Chinese sociale medium Weibo afstand genomen van Özils opmerkingen. "De inhoud is Özils persoonlijke mening. Arsenal is een voetbalclub en heeft als principe dat ze zich niet met politiek bemoeit."

De wedstrijd Arsenal - Manchester City is om 17.30 uur begonnen, met Özil bij Arsenal in de basis.

Naar Turkije uitgeweken Oeigoeren dragen foto's van Özil mee bij een demonstratie in Istanbul AFP

Volgens experts zitten ruim een miljoen Oeigoeren vast in Chinese detentiekampen. Peking ontkende lange tijd het bestaan daarvan, maar onder andere door satellietbeelden was dat niet langer vol te houden. Vorige maand lekten ook nog eens documenten uit waaruit blijkt dat Oeigoeren wel degelijk op grote schaal worden opgesloten.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden de Oeigoeren in de kampen gehersenspoeld en gemarteld, niet zelden met de dood tot gevolg.

In Turkije wonende Oeigoeren zijn blij met de opmerkingen van Özil. Bij een demonstratie gisteren in Istanbul droegen ze foto's van hem mee.

De 20-jarige Alerk vertelde in Nieuwsuur over de opsluiting van zijn vader in een Chinees detentiekamp:

Meer geheime documenten gelekt over 'herscholingskampen' voor Oeigoeren

Het is niet voor het eerst dat China een dergelijk besluit neemt na politieke uitspraken van sporters. In oktober uitte de directeur van de Houston Rockets, een Amerikaanse basketbalclub, via Twitter zijn steun voor de betogers in Hong Kong. Een Chinese staatszender besloot toen meerdere basketbalwedstrijden uit de Amerikaanse NBA-competitie te schrappen.

STER reclame