De Nederlandse ambassade in Ankara AFP

Turkije heeft een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger met haar 4-jarige kind teruggestuurd naar Nederland. De vrouw is bij aankomst op Schiphol aangehouden en wordt verdacht van terroristische misdrijven, haar kind is overgedragen aan de kinderbescherming.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken schreef vanavond op Twitter alleen dat er twee Nederlandse "terroristen" op het vliegtuig waren gezet, zonder te noemen bij welke groepering de twee zich hadden aangesloten.

Het Openbaar Ministerie laat eveneens op Twitter weten dat de vrouw eind 2013 naar Syrië is gereisd. Ze is een van de twee vrouwen die zich eind oktober hadden gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Ze hadden drie kinderen bij zich, van 3 en 4 jaar. Beide vrouwen worden in Nederland verdacht van terroristische misdrijven.

Een van de twee vrouwen werd ook het Nederlanderschap ontnomen. Bij de andere vrouw gebeurde dat niet; zij is degene die vandaag is aangehouden op Schiphol.

In november stuurde Turkije ook al twee Syriëgangers terug naar Nederland. Toen ging het om twee IS-vrouwen. Een van de vrouwen had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. De ander was in januari 2018 aangehouden in Turkije.

Sinds 11 november heeft Turkije al 110 buitenlandse Syriëgangers naar hun land van herkomst teruggestuurd, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

STER reclame