Dodental van aanslag met vrachtautobom in Mogadishu nadert de 100
Het dodental van de aanslag met een vrachtautobom in de Somalische hoofdstad Mogadishu loopt tegen de honderd, hebben de Somalische autoriteiten bekendgemaakt.
In ziekenhuizen liggen nog tientallen zwaargewonden.
In de ochtendspits ontplofte een truck bij een controlepost. De meeste slachtoffers zijn studenten en scholieren die met de bus naar school reisden. Onder de doden zijn ook twee Turkse wegwerkers, die op het drukke kruispunt aan het werk waren.
Volgens Afrika-correspondent Koert Lindijer is de aanslag een van de dodelijkste ooit in Somalië. "In 2017 ontplofte op een druk knooppunt in Mogadishu een bom. Toen kwamen er honderden Somaliërs om het leven", zei hij. "Deze aanslag is van een dergelijke omvang."
Boven de hoofdstad hing na de aanslag een dichte rookpluim. Op beelden is de ravage bij de controlepost te zien:
De aanslag is niet opgeëist. Aanslagen in Somalië zijn vaak het werk van de terreurbeweging Al-Shabaab, die naar eigen zeggen banden heeft met Al-Qaida.
"Dezelfde fout"
De kans is groot dat Al-Shabaab ook deze keer achter de aanslag zit, zei Lindijer. "Die groep is sinds een jaar of twee uiterst bedreven in de fabricage van explosief materiaal en is in staat dit soort krachtige bommen te produceren."
Volgens Lindijer is er elke maand wel een aanslag. "Toch pleegt Al-Shabaab liever geen aanslagen op burgers, maar op militaire doelen", zei hij. "In 2017 ging het fout, toen ontplofte de bom te snel bij een knooppunt. Het lijkt erop dat dit keer dezelfde fout is gemaakt, want er was geen militair doel in de buurt."
Islamitische staat
Al-Shabaab wil een islamitische staat vestigen in Somalië. De beweging werd in 2011 door het leger verdreven uit Mogadishu, maar heeft nog delen van het platteland in handen en pleegt in de hoofdstad dus geregeld aanslagen.