Aleksej Navalny bij een rechtszitting in augustus
NOS Nieuws

Inval kantoor Navalny, medewerker Russische oppositieleider naar Nova Zembla

De Russische politie heeft vanmorgen een inval gedaan in het kantoor van de anticorruptie-stichting van oppositieleider Aleksej Navalny. Een woordvoerder zei dat hij was opgepakt, maar dat blijkt niet te kloppen.

"Er is niemand opgepakt. Ik werd alleen maar naar buiten gesleept", zei Navalny op Twitter. De politie zou wel apparatuur hebben meegenomen.

Navalny maakte een vlog tijdens de inval en liet zien hoe agenten de toegang tot het kantoor van zijn stichting forceerden:

Navalny vlogt tijdens de inval in het kantoor van zijn stichting

Navalny werd eind juli opgepakt, omdat hij had opgeroepen tot een protestmanifestatie in verband met lokale verkiezingen in Moskou in het najaar. In de gevangenis kreeg hij gezondheidsklachten; Navalny zei dat hij was vergiftigd. Na dertig dagen kwam hij vrij.

In september resulteerden die verkiezingen in een grote nederlaag voor de partij die president Poetin steunt, Verenigd Rusland. Vier dagen na de stembusgang doorzocht de politie woningen en kantoren van aanhangers van Navalny, officieel om aanwijzingen te vinden voor witwassen. Volgens de oppositie was dit onderzoek politiek gemotiveerd.

Nova Zembla

Afgelopen maandag werd een naaste medewerker van Navalny, Roeslan Sjaveddinov, opgepakt in zijn flat in Moskou. Een dag later bevond hij zich 2000 kilometer noordelijker, op een militaire basis op Nova Zembla, volgens de autoriteiten voor het vervullen van zijn dienstplicht.

Volgens Navalny verzette Sjaveddinov zich om medische redenen tegen de militaire dienst. "Hem de dienstplicht laten vervullen is alleen maar een manier om hem achter slot en grendel te krijgen", zei Navalny.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl