NOS Nieuws

Erdogan wil Turkse troepen sturen naar Libië

De Turkse president Erdogan wil troepen sturen naar Libië. Dat zei hij vandaag in een toespraak.

Volgens Erdogan heeft de Libische premier Fayez al-Sarraj, die de door de VN erkende regering leidt, bij hem om militaire steun gevraagd. Daar geeft Erdogan nu gehoor aan. Naar verwachting vraagt hij begin januari het Turkse parlement om in te stemmen met het zenden van troepen. Tunesië sluit aan bij de missie, aldus Erdogan.

Strijd om Tripoli

Na de val van dictator Kadhafi in 2011 ontbrandde in Libië een strijd om de macht. In 2014 keerde de 75-jarige oud-generaal Haftar, die onder Kadhafi was verbannen, terug naar Libië met als doel de macht over te nemen.

Inmiddels heeft de krijgsheer bijna twee derde van het land in handen. In april startte Haftar een offensief om de hoofdstad Tripoli in te nemen. Er wordt nog altijd gestreden om de stad.

Haftar wordt daarbij gesteund door onder meer Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zien in hem een buffer tegen extremistische groepen. Tegenstanders als Turkije beschouwen Haftar juist als de nieuwe Kadhafi.

Vanuit Libië wagen vele migranten de vlucht naar Europa. En wie daar niet in slaagt, komt in een detentiecentrum nabij het front in een oorlog die waarschijnlijk nog lang niet ten einde is, concludeerde Nieuwsuur in juli:

'Oorlog in Libië nog lang niet ten einde'

Vorige maand maakte Turkije al afspraken met de Libische premier over militaire samenwerking en zeegrenzen tot ergernis van onder meer Griekenland. Afgelopen weekeinde ging het Turkse parlement akkoord met de overeenkomsten.

Een paar uur later legden troepen van Haftar beslag op een schip met een Turkse bemanning bij Libische wateren. Na dat incident zei Erdogan niet uit te sluiten troepen te sturen naar Libië. Hij omschreef Haftar als een "illegale krijgsheer, die de pion is van bepaalde landen".

Rusland uitte eerder al zijn zorgen over militaire bemoeienis van Turkije in Libië. Andersom liet Erdogan zich kritisch uit over Russische "huurlingen" die volgens hem vechten voor Haftar. De wrijving is saillant, omdat de legers van de landen samenwerken in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl