Deze oud-inwoonster maakt een selfie van de kerstboom in Pripyat EPA

Voor het eerst sinds de kernramp in Tsjernobyl hebben oud-inwoners van de Oekraïense stad Pripyat een kerstboom neergezet. De boom staat midden op het plein van de verlaten stad.

In de boom hangen alleen geen kerstballen of slingers, maar de oud-inwoners hebben er foto's in opgehangen die meer dan 33 jaar geleden zijn genomen, voordat de stad werd geëvacueerd vanwege de Tsjernobyl-ramp. Pripyat en Tsjernobyl liggen vlak bij elkaar en liggen 33 jaar na de kernramp nog altijd in quarantainegebied, omdat de radioactiviteit in het gebied nog steeds is verhoogd.

Oud-inwoners van Pripyat hebben voor het eerst een kerstboom neergezet na de kernramp EPA

De boom is een initiatief van 18 oud-inwoners van Pripyat. Sommige van hen zijn weer voor het eerst in hun oude woonplaats sinds de kernramp. Voor de ramp telde de stad zo'n 55.000 inwoners. Nu is Pripyat een spookstad geworden en kan het alleen bezocht worden met een gids.

Dat doen dan ook veel toeristen, want sinds de evacuatie is de stad nagenoeg onaangetast gebleven. Een bekende plek is het pretpark, omdat de botsauto's en het reuzenrad er nog altijd staan.

Vooral na de televisieserie Chernobyl, die te zien was op HBO, kwamen veel toeristen naar het gebied. De makers van die serie waren daar helemaal niet blij mee, omdat sommige mensen zich respectloos zouden gedragen.

In de boom hangen foto's van voor de kernramp EPA

Tsjernobyl is de grootste kernramp uit de geschiedenis. Veel mensen raakten besmet met radioactieve straling. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat zeker 5000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van kanker en andere aandoeningen.

Hier kan je kijken naar een terugblik van de kernramp in Tsjernobyl in 1986:

Kernramp Tsjernobyl 1986

STER reclame