
'50 procent kans dat Notre-Dame niet gered kan worden'
Er bestaat een kans van 50 procent dat de Notre-Dame in Parijs niet gered kan worden. Volgens Patrick Chauvet, de aartspriester van de kathedraal, worden de gewelven bedreigd door steigers die voor de verwoestende brand in april zijn geplaatst.
De spits stortte tijdens de brand in en het dak werd verwoest. Nu het dak de massief stenen constructie niet meer stabiel kan houden, zijn de overgebleven gewelven cruciaal om het gebouw staande te houden.
Kwetsbaar
Die gewelven worden nu bedreigd door steigers die in de kathedraal waren opgebouwd vanwege een renovatie. "We moeten de steigers volledig verwijderen om het gebouw veilig te maken", zegt Chauvet. Dat is volgens hem niet zonder gevaar. "Er is 50 procent kans dat de steigers op de drie gewelven vallen als we ze verwijderen. Het gebouw is nog steeds erg kwetsbaar."
Chauvet noemt het veilig verwijderen van de steigers zonder de kathedraal verder te beschadigen het moeilijkste onderdeel van het opruimwerk. Het restaureren van de Notre-Dame zou daardoor niet voor 2021 kunnen beginnen.
De rector schat dat het daarna nog drie jaar zal duren voor het gebouw weer opengesteld kan worden voor het publiek. De volledige restauratie zal langer duren.
Kerstnachtmis verplaatst
Gisteren kon de kerstnachtmis voor het eerst in twee eeuwen niet in de Notre-Dame gehouden worden. "Dat is niet meer gebeurd sinds de Franse Revolutie," aldus Chauvet. De dienst was verplaatst naar de naastgelegen kerk van Saint-Germain-l'Auxerrois.
Voor koorleden en geestelijken was dat even wennen:
- liveblog
Finse en Zweedse leiders bellen met Erdogan • Portugese premier Costa bezoekt Kiev
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Tekenen voor je overleden broertje of zusje: 'de hemel is er blauw, denk ik'
Meer dan zeventig kinderen waren vandaag in Oss bij elkaar om samen te werken aan 'de grootste hemeltekening van Nederland'. Het idee komt van de stichting Nooit Voorbij.
Meldplicht voor apenpokken-patiënten, inmiddels enkele gevallen in Nederland
Het RIVM had geadviseerd om de aandoening als zogenoemde A-ziekte te betitelen en minister Kuipers van Volksgezondheid heeft dat vandaag gedaan.