NOS Nieuws

Zo ziet de Notre-Dame er van binnen uit, drie maanden na de grote brand

Gesmolten steigers en geblakerd puin op de grond. Ruim drie maanden na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs, is het er nog steeds een puinhoop.

Cameraploegen mochten vandaag met de Franse minister van Cultuur mee naar binnen, dit is wat ze zagen:

'Het is hartverwarmend om te zien hoe hard er wordt gewerkt aan de Notre-Dame'

Het bezoek van cultuurminister Riesters is een dag nadat het Franse parlement een wet heeft goedgekeurd voor de wederopbouw van de kathedraal. De wet pleit voor een snelle reconstructie, al is er nog niet specifiek gesproken over hoe de Notre-Dame er straks uit moet komen te zien.

"Het doel is om de Notre-Dame te restaureren in een vorm die past bij de plaats die het heeft in de harten van de Fransen en in die van de hele wereld", zei Riester bij zijn bezoek volgens persbureau AFP. Er is zo'n 850 miljoen euro uitgetrokken voor de renovatie, voor een groot deel geschonken door donateurs.

President Emmanuel Macron zei eerder al dat de reconstructie binnen vijf jaar moet zijn afgerond. In 2024 zijn de Olympische Spelen in Parijs, dan moet de kathedraal weer in volle glorie te zien zijn. Maar volgens experts is dat veel te ambitieus.

Brand in april

De monumentale kathedraal raakte op 15 april door brand zwaar beschadigd. Er waren toen restauratiewerkzaamheden aan de gang.

De oorzaak van de brand is nog altijd niet bekend, maar het was in elk geval geen brandstichting, concludeerde de Franse justitie in juni. Het onderzoek heeft wel een aantal tekortkomingen aan het licht gebracht, die volgens de justitie de omvang van de schade aan de Notre-Dame kunnen verklaren.

Bekijk hieronder meer foto's van hoe de Notre-Dame er nu bij ligt:

 • AFP
  Op veel plaatsen ligt het puin nog op de grond
 • AFP
  Er zijn zeilen gespannen voor de veiligheid
 • AFP
  De grootste schade is ontstaan aan het dak
 • AFP
  De wederopbouw gaat jaren duren
 • AFP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl