In het ziekenhuis van hoofdstad Manilla worden zieken behandeld
NOS NieuwsAangepast

Doden en zieken door drinken kokosnootwijn in de Filipijnen

In de Filipijnen zijn honderden mensen vergiftigd door het drinken van traditionele kokosnootwijn, ook wel bekend als lambanog. De wijn heeft zeker tien mensen het leven gekost en 300 mensen zijn ziek geworden. Mogelijk bevatte de wijn een te grote hoeveelheid methanol.

De meeste meldingen van vergiftigingen kwamen uit de provincies Laguna en Quezon, ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Het drinken van kokosnootwijn is een traditie rond de feestdagen. Sommige mensen die ziek werden of stierven, hadden hetzelfde feest bezocht.

Lambanog bevat zo'n 40 tot 45 procent alcohol en wordt gemaakt van gefermenteerd kokosnootsap. Bij de fermentatie komt er methanol vrij, soms in grote hoeveelheden. Methanol staat wel bekend als goedkope fabrieksalcohol en wordt ook gebruikt voor het maken van antivriesvloeistof en brandstof.

Ongecontroleerde verkoop

De Filipijnse autoriteiten waarschuwen al langer voor de ongecontroleerde productie en verkoop van de lambanog met te veel methanol. Volgens de BBC krijgen mensen die ziek worden eerst maagpijn. Ook worden ze duizelig. Dit jaar zijn in de Filipijnen al 21 mensen overleden na het drinken van de kokosnootwijn.

De gouverneur Ramil Hernandez heeft de verkoop van de wijn tijdelijk verboden en stelt een onderzoek in.

Andere landen

Afgelopen februari vielen in India zeker 130 doden door het drinken van illegaal gestookte drank met methanol, en vorig jaar kwamen zeker 28 mensen om het leven na het drinken van een giftig alcoholdrankje in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl