De aanleg van de pijpleiding Nord Stream 2 voor de kust van Noordoost-Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Nederlands-Zwitsers bedrijf schort werk aan gaspijplijn op vanwege sancties VS

Het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas stopt voorlopig met het werk aan de Nord Stream 2-gaspijpleiding. Dat gebeurt vanwege dreigende sancties van de Verenigde Staten.

De sancties werden deze week met een ruime marge aangenomen door de Amerikaanse Senaat en gisteren bekrachtigd door president Trump. Hij is net als zijn voorganger Obama groot tegenstander van het Russische project.

"Wij installeren de twee stalen leidingen op de bodem van de Oostzee", vertelt woordvoerder Jeroen Hagelstein van Allseas. "Wij verzorgen het hele stuk dat door de zee loopt en zijn al ruim een jaar met dit project bezig."

Niet verstandig

De sancties hingen al langer in de lucht en kwamen voor Allseas niet als een verrassing, zegt de woordvoerder. Gisteren besloot het bedrijf om de werkzaamheden voorlopig stil te leggen.

"Voor ons is het niet verstandig om met deze activiteiten door te gaan", zegt Hagelstein. "Dat beïnvloedt onze bedrijfsvoering." Allseas is over de hele wereld actief. Toch doorgaan zou betekenen dat het bedrijf geen klussen meer kan doen die aan Amerika gerelateerd zijn.

Oekraïne

Of dit voor het offshorebedrijf het definitieve einde betekent van de klus is volgens de woordvoerder niet te zeggen. "Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken informeert ons over hoe het verder gaat. Met de autoriteiten wordt besproken hoe het werk wordt afgewikkeld." Allseas wil nu vooral ook juridische duidelijkheid over de sancties.

Amerika zegt dat Europa door de Nord Stream 2 afhankelijker wordt van Russisch gas. Doordat de gasleiding bovendien door de Oostzee loopt, verliest bondgenoot Oekraïne inkomsten en geopolitieke macht. Tot nu toe bereikt Russisch gas Europa via dat land. Juist vandaag sloten Rusland en Oekraïne een nieuwe deal.

Nord Stream 2 is meer dan alleen een gaspijplijn. Een uitleg in zes slides, die we eerder maakten:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Door de Amerikaanse sancties komen Europese bedrijven die werken aan het project op een zwarte lijst, waardoor ze geen zaken meer mogen doen in de VS.

De Duitse bondskanselier Merkel zei afgelopen week dat ze niet van plan is om de sancties te vergelden. "We keuren de sancties niet goed, maar ik zie geen andere optie dan het voeren van stevige gesprekken." De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, noemde de sancties vandaag "een ernstig inbreuk op binnenlandse aangelegenheden van Duitsland en Europa's soevereiniteit". Getroffen bedrijven moeten zelf bepalen wat hun reactie is, zei Scholz.

Het Nederlandse kabinet noemt de gevolgen van de sancties onwenselijk voor het bedrijfsleven. De zorgen daarover worden bij de EU, in andere landen en bij het bedrijfsleven onder de aandacht gebracht, laat het kabinet weten.

Planning

Het miljardenproject zou halverwege volgend jaar operationeel moeten zijn. Of die planning in gevaar komt door de beslissing van Allseas is niet bekend. Feit is dat de aanleg al in een vergevorderd stadium is. Het consortium achter het project liet vandaag in een verklaring weten dat het voor Europa's energiezekerheid cruciaal is dat de pijpleiding wordt aangelegd. "Wij, samen met de bedrijven die het project steunen, zullen ons inzetten om de pijpleiding zo snel mogelijk af te ronden."

Woordvoerder Hagelstein wil niet kwijt wat voor Allseas de precieze financiële consequenties zijn van het stilleggen van de werkzaamheden. "Maar dit zijn wel zaken die zijn voorzien. Dat er op enig moment iets zou kunnen gebeuren, is bij ons niet onbekend."

Voor Nord Stream 2 werkt het Russische staatsbedrijf Gazprom samen met Europese energiebedrijven, waaronder Shell. Dat bedrijf zegt nu te evalueren wat deze sancties voor hun betrokkenheid bij het project betekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl