De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in de Tweede Kamer

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is naar de Tweede Kamer gekomen om een debat bij te wonen over zijn oproep om Russisch gas te boycotten. Hij zat in de bankjes achter de Kamerleden, met uitzicht op de ministers Blok en Wiebes.

"De ambassadeur is hier aanwezig met zijn medewerkers", merkte minister Blok met een schuine blik op. Maar dat heeft het Nederlandse standpunt niet kunnen beïnvloeden. De ministers zijn niet van plan om Russisch gas te boycotten. Nederland heeft dat veel te hard nodig, was de boodschap aan de ambassadeur.

Aan het debat deden maar zes politieke partijen mee. Zij zijn verdeeld over de oproep van de Amerikaanse ambassadeur en over de Russische gasleiding Nord Stream 2. Met die nieuwe leiding wil Rusland meer gas aan Europa verkopen. Amerika is bang voor te veel Russische invloed, maar heeft ook een ander belang: zelf gas aan Europa verkopen.

Dit is waar de Nord Stream 2 op dit moment wordt aangelegd. De gasleiding maakt Oekraïne minder belangrijk als gasdoorvoerland:

De gasleiding in aanbouw Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland NOS

'Russofobie'

VVD, CDA en PVV zijn voor de aanleg van Nord Stream 2 en de inkoop van Russisch gas, maar met kanttekeningen. "Van Russofobie kun je niet eten", zei PVV-Kamerlid De Roon. "Van een lagere energierekening wel." De PVV vindt het het belangrijkst dat Russisch gas goedkoper is dan Amerikaans gas.

VVD-Kamerlid Koopmans gelooft niet dat de afhankelijkheid van Rusland toeneemt door een extra gasleiding: "We zijn gedwongen zaken te doen met Rusland, ook al gedraagt dat zich als onze vijand. Maar dat doen we al sinds de Koude Oorlog, en we hebben aardgas gewoon nodig."

Het CDA vindt dat Russisch gas in onze "energiemix" hoort. De afspraken over Europees toezicht moeten ervoor zorgen dat Rusland geen misbruik kan maken van de situatie, zei Kamerlid Van Helvert.

'Amerikaanse sancties tegen Nederlandse bedrijven zouden onterecht zijn'

'Boa constrictor'

D66, GroenLinks en SP zijn juist tegen meer inkoop van Russisch gas. "Poetin gebruikt de Nord Stream 2 als een soort boa constrictor om het laatste restje leven uit Oekraïne te wurgen" zei D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Nord Stream 2 is niets anders dan een geopolitiek Russisch wapen."

Ook GroenLinks ziet de gasleiding als geopolitiek wapen. "Het is een sterk staaltje om te blijven volhouden dat dit puur een economisch project is", zei Kamerlid Van Ojik. Los daarvan vindt de partij dat Europa zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af moet.

Dat vindt ook de SP. "Er moet een groene revolutie worden ontketend", zegt Kamerlid Karabulut. "De miljardeninvesteringen zouden naar schone energie moeten gaan." Maar Nord Stream 2, al voor de helft aangelegd, lijkt een feit. En het kabinet gaat daar niets aan veranderen.

STER reclame