President Trump AFP

Een tijdschrift dat gezaghebbend is onder Amerikaanse christenen, de zogenoemde evangelicals, heeft in een hoofdredactioneel commentaar opgeroepen om president Trump af te zetten. Dat wordt gezien als een zeer verrassend standpunt van Christianity Today: de president heeft onder deze christenen veel aanhang. Bij de verkiezingen in 2016 stemde zo'n 80 procent van hen op Trump en Christianity Today heeft tot nu toe nooit een oordeel over hem uitgesproken.

Trump staat volgende maand terecht in de Senaat omdat er een aanklacht tegen hem is ingediend van machtsmisbruik en het dwarsbomen van het onderzoek daarnaar.

Christianity Today schrijft nu dat de impeachmentprocedure weliswaar sterk politiek gemotiveerd is en dat de Democraten er van het begin van Trumps presidentschap op uit zijn geweest om hem onderuit te halen.

Maar de feiten, gaat het commentaar verder, zijn onweerlegbaar: Trump heeft zijn macht misbruikt om een ander staatshoofd (de Oekraïense president Zelensky) te bewegen een politieke rivaal (de Democratische presidentskandidaat Joe Biden) zwart te maken. "Dat is niet alleen strijdig met de grondwet, belangrijker nog: het is ten diepste immoreel."

Daarna krijgt Trump er flink van langs: deze president heeft geen ethisch besef, schrijft Christianity Today. Hij heeft in zijn regering mensen aangesteld en ontslagen die crimineel bleken en nu zijn veroordeeld. Hij geeft toe dat hij zich heeft misdragen in zakelijk opzicht en tegenover vrouwen, en is daar nog trots op ook. "Alleen al zijn Twitterfeed, met zijn opzettelijk foute typeringen, leugens en kwaadsprekerij, is een bijna volmaakt voorbeeld van iemand die moreel gezien helemaal de weg kwijt is."

Het blad herinnert aan zijn eigen commentaar van twintig jaar geleden over de vorige president die in een impeachmentprocedure verwikkeld raakte: Bill Clinton. "Wat we toen over hem schreven", stelt hoofdredacteur Mark Galli, "namelijk dat je politici altijd moet kunnen vertrouwen, dat geldt nog steeds. En dat is bij Trump bij lange na niet het geval."

Evangelische christenen die Trump blijven steunen worden opgeroepen om grondig bij zichzelf te rade te gaan: "Als we nu niet van koers veranderen, zal iemand ons de komende decennia dan nog serieus nemen als we het hebben over rechtvaardigheid?" Als we nu geen stelling nemen, besluit Galli, zal zich dat uiteindelijk tegen onszelf keren.

De tweet van Christianity Today over het hoofdcommentaar roept uiteenlopende reacties op:

STER reclame