Marián Kocner wordt de rechtszaal uitgeleid na zijn verhoor EPA

In een rechtbank nabij Bratislava is het proces begonnen tegen de verdachten van de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak (27) en zijn verloofde. Ze werden in februari 2018 in hun woning in Velká Maca doodgeschoten.

Kuciak deed onderzoek naar banden tussen de Slowaakse overheid en de Italiaanse maffia. De dood van de journalist leidde tot grootschalige demonstraties, met een politieke crisis en het aftreden van premier Fico tot gevolg.

Opdrachtgever

Vier verdachten in de zaak verschenen vandaag voor de rechter. Centraal in deze zaak staat zakenman Marián Kocner (56). Hij zou via zijn tussenpersoon Alena Zsuzsová (45), de tweede verdachte, opdracht hebben gegeven voor de dubbelmoord. In de periode voordat hij werd vermoord, werkte Kuciak aan een verhaal over ingewikkelde financiële transacties van de vastgoedhandelaar om belasting te ontduiken.

Kocners naam staat op zogenaamde 'maffialijsten' van de Slowaakse politie die in 2005 in uitlekten. Sinds 2018 zit hij vast in verband met een fraudezaak. Eerder maakte het OM bekend in bezit te zijn van Kocners mobiele telefoon met daarop duizenden berichten.

Daaruit blijkt dat hij op grote schaal contact onderhield met 'vertegenwoordigers van staatsorganen en de rechterlijke macht'. De zaak kan zo gezien worden als een proef van de onafhankelijkheid van de Slowaakse rechtsspraak.

Oud-militair Mirsolav Macek (37) wordt verdacht van het uitvoeren van de moord op het tweetal. Volgens Slowaakse media zou hij al hebben bekend. De vierde verdachte is Maceks neef Tomás Szabó (41). Hij zou de chauffeur zijn geweest, die Macek op de dag van de moord naar het plaats delict bracht. Szabó werkte bij de politie en volgde in 2014 een opleiding bij de European Security Academy.

De vier verdachten weigerden vandaag in de rechtbank een belastende verklaring af te leggen in ruil voor strafvermindering. Hen hangt een gevangenisstraf boven het hoofd tussen de 25 jaar en levenslang. Een vijfde verdachte, Zoltán Andruskó (42), werkt sinds het begin mee met de politie en heeft medeplichtigheid bij de moord bekend. Hem staat een straf van maximaal 16 jaar te wachten.

Begin volgend jaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

STER reclame