Een eerder boerenprotest in Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Boeren stellen acties distributiecentra uit na vonnis rechter

De actiegroep Farmers Defence Force roept boeren op om morgen geen actie te voeren bij distributiecentra van supermarkten. De oproep volgt op een vonnis van de kortgedingrechter, die vanochtend bepaalde dat acties weliswaar zijn toegestaan, maar niet mogen uitdraaien op een blokkade van de centra. Gebeurt dat wel, dan wordt de FDF een dwangsom opgelegd van 100.000 euro per locatie.

De FDF wilde in beroep gaan tegen het vonnis, maar het gerechtshof in Leeuwarden heeft laten weten dat het daarvoor te laat is. De actiegroep heeft boeren opgeroepen om dan maar helemaal af te zien van protesten die supermarkten treffen.

De actiegroep had voor morgen acties aangekondigd bij tientallen distributiecentra om naar eigen zeggen een betere prijs voor producten van boeren te eisen. Supermarktorganisatie CBL vreesde dat dat zou neerkomen op een blokkade, waardoor vrachtwagens met supermarktvoorraden niet meer zouden kunnen rijden. Om dat te voorkomen, spande het CBL een kort geding aan. De advocaat sprak gisteren in de rechtszaal van een miljoenenstrop.

De FDF verklaarde gisteren geen volledige blokkade te beogen, maar wel te verwachten dat er "wat hinder" ontstaat.

De voorzieningenrechter in Lelystad houdt de actiegroep aan die belofte, zo bleek vanochtend. Hinderen mag, blokkeren niet.

Boeren mogen wel hinderen, maar niet blokkeren

De gevolgen van een blokkade zijn volgens de rechter te ernstig, niet alleen voor supermarkten maar ook voor derde partijen als consumenten en zorginstellingen. Zo worden maaltijden in ziekenhuizen en verpleeginstellingen vaak via distributiecentra geleverd.

Een totaalverbod op de acties van de FDF gaat de rechter te ver, met een beroep op het demonstratierecht. Dat er waarschijnlijk hinder bij ontstaat, hoort er nu eenmaal bij. "Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren", staat in het vonnis.

CBL tevreden

Het CBL is blij met het vonnis. "Met deze uitspraak van de rechtbank gaan wij ervan uit dat mogelijke acties van Farmers Defence Force rustig verlopen en er geen verstoringen en belemmeringen van de voedseldistributie plaatsvinden", staat in een schriftelijke reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl