FDF verwacht bij elk distributiecentrum tussen de 200 en 1500 betogers
NOS NieuwsAangepast

Woensdag acties van Farmers Defence Force bij distributiecentra supermarkten

Boerenactiegroep Farmers Defence Force wil woensdag actievoeren bij distributiecentra voor supermarkten in heel Nederland. Daarvoor zijn ruim veertig locaties uitgekozen, blijkt uit een brief die de organisatie heeft gestuurd naar de gemeentes waar de distributiecentra zijn gevestigd. Onduidelijk is waar de acties gehouden zullen worden.

De brief, met een lijst van mogelijke locaties, is in handen van de NOS. FDF wil geen inhoudelijke toelichting geven en baalt dat de brief naar buiten is gekomen. De actiegroep had gehoopt dat de aankondiging geheim kon blijven tot woensdagochtend. Nu wacht FDF de uitspraak in een kort geding af, dat is aangespannen door brancheorganisatie CBL van de supermarkten; mogelijk verbiedt de rechter de acties.

De gemeentes zijn toch ingelicht omdat demonstraties vooraf moeten worden aangemeld. Farmers Defence Force (FDF) verwacht bij elk distributiecentrum ongeveer 200 tot 1500 betogers, zo schrijft de groep in de brief aan de gemeentes.

Het protest is bedoeld voor "eerlijke handelsvoorwaarden voor de Nederlandse boeren". "Tijdens de actie zullen wij ons als bestuur zo veel mogelijk inzetten om de locatie zo min mogelijk te hinderen", schrijft FDF in de brief.

Naar aanleiding van de brief heeft FDF aanvullende vragen van enkele gemeenten gekregen. Die gingen voornamelijk over praktische zaken.

Wat hinder

De advocaat van FDF zei bij het kort geding dat vandaag speelde dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd, maar de actiegroep ontkende niet dat daar mogelijk wordt geprotesteerd. Dat zou ook tot "wat hinder" kunnen leiden, bleek in de rechtszaal.

CBL wil dat er genoeg ruimte is voor vrachtwagens om distributiecentra te kunnen bereiken. De supermarktorganisatie zegt al langere tijd bezig zijn met de voorbereidingen voor eventuele acties.

Problemen met bevoorrading

Als het voor een vrachtwagen niet mogelijk is om bij een distributiecentrum te komen, kan dat grote gevolgen hebben. "Supermarkten worden twee tot drie keer per dag beleverd. Stel, er stopt iets in het distributiecentrum en er kan geen vrachtwagen wegrijden: dan stopt de bevoorrading van de winkels", aldus een woordvoerder van CBL. "En sommige distributiecentra leveren aan een heel groot gebied. Dan kan het hard gaan."

Volgens CBL doen supermarkten er alles aan om goed bevoorraad te zijn, zeker met de drukke dagen voor Kerst in het verschiet.

De uitspraak in het kort geding is morgen om 11.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl