Maxim Februari Hollandse Hoogte / kick Smeets

Filosoof, schrijver, essayist en columnist Maxim Februari krijgt de P.C. Hooft-prijs. De jury roemt hem onder meer vanwege zijn stijl, die "een effectieve dam opwerpt tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk".

De 56-jarige schrijver krijgt de P.C. Hooft-prijs uitgereikt op 26 mei. Aan de prijs, een van de meest prestigieuze van het Nederlandse taalgebied, is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Maakbare man

Februari debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht. In de jaren erna volgden onder meer de roman De literaire kring en de columnbundel Ons soort mensen. Februari ging toen nog door het leven als vrouw: de boeken verschenen onder de naam Marjolijn Februari.

In 2013 publiceerde hij zijn eerste boek als Maxim Februari: De maakbare man. Notities over transseksualiteit. Kort daarvoor had hij bekendgemaakt dat hij voortaan man is.

"Alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt kan zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover schrijven", stelt de jury van de P.C. Hooft-prijs over De maakbare man. "Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooft-prijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is."

NRC

Februari schreef jaren columns voor de Volkskrant en doet dat nu voor NRC. Zijn recentste publicatie is de essaybundel De onbetrouwbare verteller.

De P.C. Hooft-prijs is een oeuvreprijs die jaarlijks afwisselend wordt uitgereikt aan een Nederlandse schrijver van verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Dit jaar was beschouwend proza aan de beurt. Vorig jaar ging de prijs naar romancier Marga Minco. De vorige essayist die werd bekroond was Bas Heijne.

STER reclame