Bas Heijne Merlijn Doomernik / Hollandse Hoogte

P.C. Hooft-prijs voor schrijver en columnist Bas Heijne

tijd van publicatie Aangepast

De P.C. Hooft-prijs 2017 gaat naar schrijver en columnist Bas Heijne. Hij geldt als een van de prominentste essayisten van Nederland.

De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza en wordt uitgereikt op 18 mei in Den Haag.

De jury noemt Heijne een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft.

Haatvloggers

"Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en de Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan", schrijft de jury.

Volgens de jury is vooral de vorm waarin hij schrijft bijzonder. "Hij schrijft als een denker én denkt als een lezer."

Die diepere verschuiving, daar doe ik het toch eigenlijk wel voor.

Bas Heijne op Radio 1

Heijne vertelde op NPO Radio 1 dat hij "zeer verrast was" door de prijs. Hij wist wel dat gisteren de prijswinnaar een telefoontje zou krijgen, maar was daar niet zo mee bezig. Aan het eind van de dag stuurde hij nog een sms aan een vriend om te vragen wie de prijs nou eigenlijk had gekregen. "Volgens mij niemand. Ze kunnen kennelijk de prijswinnaar nog niet vinden", antwoordde de vriend. "En vlak daarna ging de telefoon, dus het was echt een verrassing."

"De opdracht van een essayist is eigenlijk betekenis te ontdekken in de dingen die voor jou en voor ons belangrijk zijn", vertelt Heijne. Volgens hem dreigen essays soms aan het zicht te worden onttrokken door het rumoer dat door de columns wordt veroorzaakt. "Diepte geven leent zich wat moeilijk voor zo'n kort bestek van een column", zegt Heijne. "Die column trekt wel heel veel aandacht naar zich toe. Maar die diepere verschuiving, die ik beschrijf in mijn essays, daar doe ik het toch eigenlijk wel voor."

Zomergasten

Heijne debuteerde in 1983 met de roman Laatste Woorden, maar legde zich later toe op non-fictie. Voor zijn essaybundel Hollandse Toestanden kreeg hij in 2005 de Henriëtte Roland Holst-prijs en voor Angst en Schoonheid in 2014 de J. Greshoff-prijs. 

Sinds 1991 is Heijne in dienst van NRC Handelsblad en sinds 2001 heeft hij een wekelijkse column in de krant. In 2008 presenteerde hij op televisie Zomergasten.

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde is een van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De prijs, die jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft wordt uitgereikt, bedraagt 60.000 euro.

STER reclame