Hoe een optelsom van onvrede Van Bommel fataal werd in Eindhoven
Het ontslag van Mark van Bommel bij PSV werd onvermijdelijk na een belabberde reeks van twee zeges in twaalf duels en de groeiende onvrede, zowel intern als extern, over het functioneren van de trainer.
Van Bommel lag al geruime tijd onder vuur bij PSV, maar de recente 5-0 zege op Fortuna Sittard zorgde voor verlichting. Er werd in het Philips Stadion weer even gelachen. Des te harder was een paar dagen later de klap na het blamerende gelijkspel tegen Rosenborg (1-1).
Blamage tegen Rosenborg
Het Europese niemendalletje was voor PSV een duel bij uitstek om het verloren vertrouwen terug te krijgen. Maar het teleurstellende resultaat maakte dat geloof brozer en brozer.
De PSV-directie eiste daarop een overwinning in de topper tegen Feyenoord, maar het werd een 3-1 nederlaag. Het vonnis van Van Bommel was zondagmiddag getekend, ondanks dat zijn relatie met het grootste deel van de spelers nog goed was.
Voor de oorsprong van het Eindhovense verval moeten we terug naar een januari-middag in Emmen van het vorige seizoen. PSV leed op de valreep puntenverlies (2-2) en bleek als de onberispelijke koploper, die in de eerste seizoenshelft nog grote indruk had gemaakt met zestien zeges in zeventien duels, ineens kwetsbaar.
De dominantie van PSV brokkelde af en Van Bommel bleek, ondanks zijn zo gepredikte onverstoorbaarheid, niet in staat om met zijn team de titelrace in de eredivisie vol te houden. Een grote sportieve tegenvaller.
Samenwerking met Lozano bekoeld
Het niveau van sterspeler Hirving Lozano liep vrijwel synchroon met de terugval van PSV in het eerste deel van 2019. De Mexicaan had naar eigen zeggen moeite met de vele taken die hij in het veld kreeg en zijn niveau leed er zichtbaar onder. De opvattingen van Lozano botsten met de kernwaarden van Van Bommel, die de (defensieve) discipline hoog had zitten.
De relatie tussen de trainer en de Mexicaan raakte bekoeld en dat speelde in augustus een rol in Lozano's keuze om PSV te verlaten voor Napoli. Dat gebeurde op een moment waarop PSV al was uitgeschakeld voor de Champions League.
Er was meer interne onvrede op trainingscomplex de Herdgang. Onder leiding van Van Bommel werd er, tot ongenoegen van de fans, steeds vaker besloten getraind en zelfs trainers van de PSV-jeugdopleiding waren niet gewenst. Het zorgde voor scheve gezichten.
En dan was er nog de veelbesproken affaire rondom keeper Jeroen Zoet tijdens het uitduel met Willem II. Van Bommel bood weliswaar zijn excuses aan voor zijn optreden, maar het was weer een teken aan de wand.
Er kwamen steeds meer scheurtjes in de PSV-familie. En dat pikt directeur Toon Gerbrands niet.
"Er kwamen steeds meer scheurtjes in de PSV-familie. En dat pikt directeur Toon Gebrands niet", zegt NOS-verslaggever Joep Schreuder. "Eendracht maakt macht, staat er in het clublied. Dat is waar PSV voor staat. De geledingen op de Herdgang hadden niet meer de gezamenlijke afstemming."
'Optelsom werd Van Bommel fataal'
"Het ontslag van Van Bommel is een optelsom geweest. De slechte resultaten, het gedoe met Lozano en later Jeroen Zoet of het omhoog kijken naar de tribune in de wedstrijd tegen Fortuna. Het deed hem niet goed. De ontwikkeling van de veelbelovende jonge coach Van Bommel is de verkeerde kant opgegaan."
Schreuder vindt dat Van Bommel in de luwte moet proberen om zichzelf in het trainersvak omhoog te werken. "Misschien kan hij het net als Erik ten Hag proberen bij de beloften van Bayern München. Net als bij PSV is hij ook daar nog steeds een clubicoon."
Bekijk hieronder de reactie van technisch manager John de Jong van PSV over het ontslag van Mark van Bommel: