Ook Duitse boeren voeren woensdag actie in Nederland
Duitse boeren steken woensdag met tractoren de grens over om de Nederlandse collega's van Farmers Defence Force te steunen bij hun acties. "We tonen ons solidair en staan achter onze Nederlandse collega's, omdat de politiek ook daar geen goede randvoorwaarden voor boeren schept."
Dat zegt een groep die zich "LsV Team Grenzregion zu den Niederlanden" noemt. LsV is een Duitse boerenorganisatie, het is onduidelijk of de verspreiders van de oproep daar lid van zijn.
De Duitse akkerbouwer Daniel Elling coördineert zijn collega's net over de grens met de Gelderse Achterhoek. Hij rekent erop dat woensdag zo'n honderd tot honderdtwintig boeren bij Winterswijk de grens oversteken en bij het even verderop gelegen Aalten nog eens honderd. In de hele grensstreek, van Groningen tot Limburg, zal volgens Elling hetzelfde gebeuren, al is in de ene regio de belangstelling groter dan in de andere.
Zelfde problemen
De problemen die zijn overal hetzelfde, zegt Elling: een "zwalkend overheidsbeleid" waardoor er geen investeringen voor twintig tot dertig jaar gedaan kunnen worden, en "oneerlijke concurrentie van boeren buiten Europa, waardoor Europa straks niet meer voor zichzelf kan zorgen".
Albert Markerink van FDF in Gelderland bevestigt het verhaal van Elling. Hij rekent op 300 Duitse trekkers, alleen al in Gelderland. Hoeveel het er in andere provincies zijn, weet hij niet. De Duitse boeren krijgen in Nederland van FDF-leiders te horen waar ze actie gaan voeren. Waaruit die acties bestaan, is nog geheim.
De Duitsers eisen wel dat de acties vreedzaam verlopen, zoals het vorige maand ook in Duitsland is gegaan. "Wij staan voor een vreedzaam protest en zullen ons daar strikt aan houden. Als het gewelddadig lijkt te worden, keren we direct om!"
Anders dan in Nederland speelt de discussie over stikstof geen rol bij het Duitse boerenprotest. Daar legden vorige maand duizenden boeren een deel van Berlijn stil, onder meer uit protest tegen bemestingsregels die de Duitse regering wil doorvoeren.
Ook in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, werd geprotesteerd. Daar werden zo'n 1200 tractoren geteld.