Boeren demonstreren voor de Brandenburger Tor in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Duitse boeren leggen met tractoren Berlijns verkeer deels lam

Het verkeer aan de westkant van Berlijn is grotendeels vastgelopen doordat duizenden boeren met hun tractoren naar de Brandenburger Tor zijn gekomen. Met hun voertuigen blokkeren ze belangrijke verkeersaders.

De boeren zijn tegen nieuwe landelijke milieumaatregelen en zeggen dat ze dreigen te bezwijken onder de opeenstapeling van regels. De Pariser Platz voor de beroemdste poort van de Duitse hoofdstad staat vol met tractoren.

Aan de westkant van de Brandenburger Tor staat een rij voertuigen van zo'n 6 kilometer. Volgens de lokale verkeersinformatiedienst doet de B2, de autoweg dwars door het centrum, momenteel dienst als de langste parkeerplaats van Duitsland.

Naar schatting 5000 tractoren zijn naar de demonstratie gekomen. Sommige boeren zijn zondagavond al gaan rijden en hebben honderden kilometers afgelegd.

Anders dan in Nederland speelt de discussie over stikstof geen rol bij het Duitse boerenprotest. De boeren zijn het onder meer oneens met geplande regels voor bemesting en de bescherming van insecten.

Milieuminister Schulze werd door de boeren uitgejouwd toen ze haar beleid verdedigde. Ze zei dat ze wilde dat boeren onderdeel zijn van de oplossing en benadrukte dat ook zij belang hebben bij schoon drinkwater en insecten die hun gewassen kunnen bestuiven.

'We willen laten zien dat we niet op waarde worden geschat'

De demonstratie is opgezet door een actiegroep waarbij zich 30.000 Duitse boeren hebben aangesloten. Gisteren waren er in meerdere steden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, betogingen van boeren. Daar werden zo'n 1200 tractoren geteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl