Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force, bij de vergadering in Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Boerenactiegroep betreurt kwetsen, neemt uitspraken niet terug

Het bestuur van boerenprotestgroep Farmers Defence Force zegt het te betreuren dat mensen zijn gekwetst door een vergelijking die voorman Mark van den Oever vrijdag maakte. Bij een debat in de Provinciale Staten van Noord-Brabant vergeleek hij de behandeling van boeren met de situatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

In een verklaring neemt de actiegroep de uitspraken niet terug. "Gisteren zijn door de voorzitter van FDF vergelijkingen gemaakt tussen de Tweede Wereldoorlog en bedreigingen waar Nederlandse boeren momenteel mee te maken hebben", staat er in het stuk.

"Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen daarmee te kwetsen en wij betreuren dit. Wij zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen."

Groep neergezet als probleem

Van den Oever omschreef de boeren als een kleine minderheid en vervolgde: "75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden zodat jullie niet zeggen naderhand 'Wir haben es nicht gewusst'."

Volgens Sieta van Keimpena van Farmers Defence Force zijn de uitspraken verkeerd opgevat. "Ik maak me zorgen dat nu weer een bepaalde groep wordt neergezet als het probleem", zegt ze. "In onze maatschappij hebben we zo nu en dan dat er groepen opeens de schuldige zijn van meer problemen, dat heb ik vaker gezien. Dan vindt de maatschappij het blijkbaar geoorloofd dat je die eruit gooit."

De uitspraken worden niet teruggenomen. "Je kunt een uitspraak niet terugnemen, zo van 'we doen net of het niet gezegd is'", zegt Van Keimpena. Volgens haar is het beter om het uit te leggen. "Het had wellicht anders omschreven moeten worden."

"Onvoorstelbaar domme uitspraak"

De uitspraken van Van den Oever leidden tot veel ophef. Directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught sprak van een "onvoorstelbaar domme uitspraak" en ook de baas van land- en tuinbouworganisatie LTO nam afstand van de uitspraken. "Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten", zei voorzitter Marc Calon.

In Facebook- en Telegram-groepen met boeren en sympathisanten van Farmers Defence Force krijgt Van den Oever wel veel bijval. Hij zegt op Facebook dat hij "behoorlijk wat shit" over zich heen krijgt. "Maar jullie reacties zijn zeer ontroerend. Ik zal alles geven voor jullie."

De boeren voeren komende woensdag opnieuw actie. Wat ze precies van plan zijn is nog niet duidelijk.

Bekijk hier een fragment van de uitspraken van Van den Oever:

Voorman Farmers Defence Force vergelijkt behandeling boeren met jodenvervolging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl