Mark van den Oever van Farmers Defence Force
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Kamp Vught: vergelijking met Joden door boerenleider 'onvoorstelbaar dom'

Bij Nationaal Monument Kamp Vught is verontwaardigd gereageerd op uitspraken van Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. Gisteren vergeleek de boerenleider de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Van den Oever omschreef de boeren als een kleine minderheid en vervolgde: "75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden zodat jullie niet zeggen naderhand 'wir haben es nicht gewusst'."

"Dit is een onvoorstelbaar domme uitspraak", zegt directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught in een reactie bij Omroep Brabant. "Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie", aldus Van den Eijnde. "Hoe dom kun je zijn?" vraagt hij zich af. "Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed."

Boerenbelangenorganisatie LTO neemt afstand van de uitspraken. "Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten. Iedere organisatie die boeren en tuinders een warm hart toedraagt heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om de grote steun van de burger te behouden."

Bekijk hier een fragment van de uitspraken van boerenleider Van den Oever:

Voorman Farmers Defence Force vergelijkt behandeling boeren met jodenvervolging

Van den Oever deed zijn uitlatingen vrijdag bij nieuw boerenprotest bij het provinciehuis in Den Bosch. Provinciale Staten spraken daar over de stikstofproblematiek en het opleggen van strengere milieuvoorwaarden aan boeren.

Later op de dag deed Van den Oever geen afstand van zijn vergelijking tussen de boeren en Joden. "Het lijkt er toch een beetje op? Ook nu is het een kleine bevolkingsgroep die systematisch in een hoek wordt gedreven en die van haar land wordt verdreven. Grote woorden zijn soms nodig."

Herinneringsplaats

Nationaal Monument Kamp Vught is een herdenkingsplaats met museum over het concentratiekamp Kamp Vught dat daar in de Tweede Wereldoorlog gevestigd was. Het museum is onlangs verbouwd en werd vorige maand door koning Willem-Alexander heropend.

Advertentie via Ster.nl