NOS Nieuws

CNV pleit voor een 30-urige werkweek

Het CNV wil dat er een einde komt aan de werkweek van 36 tot 40 uur. Op termijn moet de norm een werkweek van 30 uur worden. Dat zou bij werknemers ziekteverzuim en burn-outs moeten voorkomen en een betere balans mogelijk maken tussen werk en privé, bevestigt de vakbond na berichtgeving in Het Financieele Dagblad en De Telegraaf.

De nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt in interviews met het FD en De Telegraaf dat zijn vakbond zich bij cao-onderhandelingen gaat inzetten voor een 30-urige werkweek. "De werkdruk is momenteel enorm en we maken elkaar helemaal gek", zegt hij.

De CNV-voorman verwacht dat werknemers voor de kortere werkweek wel hetzelfde salaris kunnen behouden. Minder ziekteverzuim leidt tot lagere kosten voor werkgevers, zegt Fortuin. Ook kunnen loonsverhogingen worden vervangen door meer vrije tijd. Ook wil de bond bij minister Koolmees pleiten voor een lagere loonheffing.

Veel voorstanders

Volgens het CNV kan het plan rekenen op een groot draagvlak. Uit onderzoek in opdracht van het CNV blijkt dat 45 procent van alle werkenden het gevoel heeft knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen; 54 procent ervaart een hoge werkdruk en 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend zijn dat 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan, zegt de vakbond.

In 2018 hadden 1,3 miljoen mensen een burn-out. De kosten daarvan zijn inmiddels opgelopen naar 2,8 miljard euro per jaar, blijkt uit cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Werkgevers reageren afwijzend op het idee. Zij zeggen dat er door krapte op de arbeidsmarkt juist behoefte is aan een langere werkweek. Het plan gaat ook lijnrecht in tegen de oproep die het kabinet gisteren deed om minder in deeltijd en meer voltijds te werken. Dat moet helpen om personeelstekorten in talloze sectoren als de zorg en het onderwijs terug te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl