De advocaat van de nabestaanden komt aan bij de rechtbank
NOS Nieuws

Rechter in zaak Hümeyra roept politiek op om naar wet te kijken

In de rechtbank liepen de emoties vandaag hoog na de uitspraak in de zaak tegen Bekir E., die de 16-jarige scholiere Hümeyra vorig jaar doodschoot. De straf van veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging is in de ogen van de nabestaanden veel te laag.

Dat de straf lager uitvalt dan de familie had gehoopt, zit hem vooral in het feit dat E. werd veroordeeld voor doodslag en niet voor moord. "Ik denk dat het voor de familie heel belangrijk was geweest om te horen dat er sprake is geweest van moord", zei persrechter Vincent de Winkel na de uitspraak. "De maximale gevangenisstraf voor een moord is dertig jaar, voor doodslag is dat maar vijftien jaar."

Bekijk hieronder de uitleg van de persrechter:

Rechter in zaak-Hümeyra: 'Politiek moet kijken of wet wel goed geregeld is'

'Executie'

Juridisch gezien was er geen sprake van moord omdat niet bewezen kon worden dat E. een vooropgezet plan had om Hümeyra te doden. In de uitspraak zeiden de rechters dat de politiek misschien maar eens naar die wetgeving moet kijken.

"De rechtbank gebruikte vandaag het woord executie", zegt De Winkel. "Er is eigenlijk sprake van een executie van Hümeyra. Dan is het aan de politiek om te kijken of een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar, zoals nu in de wet staat, nog wel goed is."

Op beelden uit de rechtszaal is te horen hoe de familie schreeuwt en op het raam van de publiekstribune slaat:

Familie Humeyra reageert emotioneel op vonnis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl