Stille tocht voor doodgeschoten scholiere Hümeyra in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Twintig jaar cel en tbs geëist voor moord op scholiere Hümeyra (16)

Het Openbaar Ministerie eist twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Bekir E. voor het vermoorden van de 16-jarige scholiere Hümeyra. Het meisje werd op 18 december doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam-West. Ook moet E. volgens de officier van justitie een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

Het OM stelt dat de 32-jarige E. van plan was zijn ex-vriendin te vermoorden en spreekt van een "liquidatie". Justitie verwijst naar onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waaruit onder meer een ernstige persoonlijkheidsstoornis naar voren kwam. Onderzoekers adviseerden een tbs-maatregel op te leggen.

De officier van justitie sprak van een moord op zeer berekende en koelbloedige wijze:

'Een brute moord op een minderjarig en zeer kwetsbaar slachtoffer'

Hümeyra had aangifte gedaan van stalking door E., die ook een contactverbod had. Volgens het OM kon E. niet verkroppen dat Hümeyra hun relatie had beëindigd. Maandenlang viel hij haar lastig en bedreigde hij het meisje en haar familie.

Ondanks het contactverbod zocht hij haar op. E. heeft verklaard dat hij op 18 december met een vriend in een auto rondreed in de buurt van de school. Toen hij Hümeyra zag, wilde hij haar naar eigen zeggen een vraag stellen over de aangifte. Hij droeg een vuurwapen in zijn broekrand. Toen Hümeyra hem zag, ging ze ervandoor. Daarop rende E. achter haar aan en schoot haar meerdere keren in haar lichaam en hoofd. Volgens een ooggetuige richtte hij op haar hoofd, ook camerabeelden wijzen daarop.

Gisteren, op de eerste zittingsdag, verklaarde E. dat hij niet van plan was Hümeyra dood te schieten. Hij erkende wel onder invloed te zijn geweest van cocaïne. De familie van Hümeyra legde slachtofferverklaringen af.

Volgens het OM kan medeplichtigheid van een 26-jarige medeverdachte niet worden bewezen.

Nabestaanden blij met eis

Familieleden van Hümeyra zijn blij. "Ze zijn erg positief over deze eis. 20 jaar en tbs hadden we niet verwacht", zegt advocaat Nelleke Stolk tegen RTV Rijnmond. "De familie kreeg kracht door de eis."

De afgelopen dagen waren erg zwaar voor de nabestaanden, zegt de advocate. "Met name het beschrijven van de camerabeelden viel ze zwaar. Dan zie je het voor je, zie je het gebeuren. Dan weet je wat voor leed er was, die dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl