Bekir E. voor de rechter
NOS NieuwsAangepast

Bekir E. ontkent dat hij van plan was Hümeyra te vermoorden

De man die terechtstaat voor het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Hümeyra heeft voor de rechter bepleit dat de dood van zijn ex-vriendin geen moord was, maar doodslag. Ook ontkent hij dat hij het meisje wilde ontvoeren, wat volgens het Openbaar Ministerie wel het geval was.

De 32-jarige Bekir E. zegt dat hij op 18 december vorig jaar met een vriend in een auto rondreed in de buurt van Hümeyra's school en dat hij die vriend daar in de buurt wilde afzetten. Toen hij haar zag, wilde hij haar een vraag stellen over de aangifte die ze tegen hem had gedaan, zegt E. Hij droeg een vuurwapen in zijn broekband.

Op het moment dat Hümeyra E. zag, ging ze ervandoor. E. ging haar achterna en bedreigde haar met de dood. "Dat waren loze dreigementen", zei hij vandaag in de rechtbank. Ook zei hij dat hij drugs en alcohol had gebruikt.

De school in de buurt waarvan het meisje werd doodgeschoten

E. zegt dat zijn wapen tijdens de achtervolging langs zijn broekspijp omlaag schoot. "Ik wilde haar laten stoppen met rennen door op haar benen te schieten", zei hij. Hij schoot haar verschillende keren in haar lichaam en hoofd. Ze werd zes keer geraakt.

Een getuige zei dat E. wel degelijk op haar hoofd richtte en de trekker overhaalde. In een telefoongesprek met zijn broer sprak E. van "een executie". Ook camerabeelden wijzen daarop. Een rechter las het verslag van de beelden voor. Daarin staat dat Hümeyra viel en terwijl ze op de grond lag, haar hoofd omdraaide. E. schoot op haar hoofd op het moment dat ze naar hem keek.

Enkele minuten later belde hij met noodnummer 112. "Ze heeft gelogen tegen mij over haar leeftijd. Ze moest me niet fucken", zou hij hebben gezegd. "Dat is gelogen", zei E. nu in de rechtszaal.

Om tbs gevraagd

E. heeft de rechtbank gevraagd hem tbs op te leggen. Hij zegt niet zozeer vertrouwen te hebben in de behandeling, maar hij wil veilig binnen zitten. Buiten zou hij een "schietschijf" zijn.

Het Pieter Baan Centrum, waar E. is onderzocht, noemt hem minder begaafd, en iemand die moeite heeft zich in anderen te verplaatsen. Hij heeft een gestoord geweten en reageert impulsief en agressief, concludeerden de onderzoekers.

E. toonde voor het eerst tijdens de zitting emotie toen de zus van het slachtoffer een verklaring van haar moeder voorlas. Daarin vertelt de vrouw over haar verdriet, haar moeite te accepteren dat haar dochter er niet meer is. "Ik wacht bijvoorbeeld elke dag dat ze van school zal komen." Humeyra's moeder zegt ook te hopen dat E "de zwaarste straf krijgt", levenslang.

Ook las de zus een verklaring van haar vader en van haarzelf voor. De vader schrijft dat hij zijn dochter elke dag naar school bracht en ophaalde. "Ik heb haar niet kunnen beschermen, die dag." Ook hij vraagt de rechtbank om levenslang op te leggen aan E.

Belangstellenden gaan het gerechtsgebouw binnen

Vanwege de grote belangstelling van familie en vrienden van Hümeyra en media begon de zitting 50 minuten later dan gepland. De 26-jarige medeverdachte kwam niet opdagen. Hij werd in juni voorlopig vrijgelaten.

Morgenochtend komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen Bekir E.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl