NOS Nieuws

Burgemeester Remkes geschokt door zwaar vuurwerk onder politiebus Duindorp

Bij de onlusten in Duindorp zijn jongeren "ver over de grens" gegaan en hebben ze "levensgevaarlijk" gehandeld. Dat zegt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag in reactie op nieuwe beelden die de politie vandaag vrijgaf. Daarop is volgens de politie te zien dat jongeren een 'vuurwerkbom' naar een politiebusje gooien.

Bekijk hier de beelden:

Vuurwerkbom in Duindorp

"Men blijft van onze hulpverleners af", zegt een zichtbaar geagiteerde Remkes na het zien van de beelden van een politiehelikopter die zijn gemaakt op 3 december, toen het zeer onrustig was in de Haagse wijk.

Te zien is hoe er een projectiel van zwaar vuurwerk wordt gegooid naar een politiebusje, waarin op dat moment zeven agenten zitten. Er vindt een kleine explosie plaats, gevolgd door een grote ontploffing. Een groep mensen die dicht bij de bus staat, rent daarop weg.

Mogelijk rolde het explosief na de eerste knal onder het voertuig. De agenten in de bus raakten niet gewond, maar hadden na de explosie wel last van hun gehoor.

De politie kan geen details geven over de precieze schade aan de politiebus. Maar als het een personenauto was geweest, was er "weinig van overgebleven", zegt Remkes.

Burgemeester Remkes en de Haagse politiechef Van Musscher reageren boos op de beelden van de explosie bij het politiebusje:

Haagse politiechef na gooien vuurwerkbom: 'Ik hou mijn hart vast'

Volgens de politie gaat het bij het explosief om een zelfgemaakt "projectiel", gemaakt van zwaar vuurwerk. Dat leidt de politie af uit de beelden van de explosie, die zijn geanalyseerd door explosievenexperts.

Als de vuurwerkbom in de buurt van mensen was afgegaan, hadden zij hoogstwaarschijnlijk brandwonden opgelopen. "Of erger", aldus de Haagse politiechef Paul van Musscher. Het explosief had volgens politie-experts de kracht van een handgranaat.

In een tuin in Duindorp werd nog een tweede explosief gevonden. Het bleek te gaan om een soortgelijk, zelf geknutseld vuurwerkobject waarin ook "andere componenten" zaten. Wat daaronder wordt verstaan, wil de politie niet zeggen.

'Geen kwajongensstreken'

De politie gaat ervan uit dat het explosief bewust naar de bus is gegooid. Naar eigen zeggen komt de politie nu pas met het incident naar buiten in verband met het onderzoek.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden en de politie is op zoek naar getuigen. Burgemeester Remkes laat daarnaast weten het een goede aanleiding te vinden om te laten zien "dat dit geen kwajongensstreken zijn".

In Duindorp was het dagenlang onrustig, omdat de gemeente geen vergunning verleent aan Duindorp en Scheveningen voor de bouw van een vreugdevuur voor de jaarwisseling. Vorig jaar ging dat mis: de vuurstapels waren veel hoger dan afgesproken. In Scheveningen ontstond een vonkenregen die veel schade veroorzaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl