Het gezelschap voorafgaand aan het gesprek in het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Natuurorganisaties en kabinet: met iedereen in gesprek blijven over stikstof

Alle partijen moeten met elkaar in gesprek blijven over de stikstofproblematiek. Dat is zo ongeveer de uitkomst van het overleg gisteravond op het Catshuis tussen natuurbeschermers en premier Rutte en minister Schouten van Landbouw en Natuur.

"Je moet opletten dat je niet in een soort van strijd zit", zei Rutte na afloop. "Het een kan in specifieke gevallen ten koste van het ander gaan, maar je moet altijd een balans houden."

Dat vond ook Janine Caalders van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. "Je ziet enorme polarisatie en verharding van het debat", zei ze. "Terwijl we met elkaar de oplossingen moeten vinden, je hebt de ander nodig."

Dat zijn aan de ene kant de boeren en bouwers, die de afgelopen tijd zijn getroffen door maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken. En aan de andere kant de natuurbeschermers, die meer maatregelen willen.

Men ziet het probleem wel, maar we moeten naar oplossingen toewerken.

Milieuactivist Johan Vollenbroek

"Waarom hebben jullie ons apart uitgenodigd?", was een van de vragen vanavond, vertelde Schouten. Een prima vraag, vond de minister. "We moeten met elkaar verder, niet alleen de bouwers, de boeren of de natuur." Gezamenlijk aan tafel zitten moet uiteindelijk leiden tot ideeën en draagvlak voor de lange termijn, zei Rutte erover.

Een delegatie van boeren was vorige maand in het Catshuis. De meesten spraken toen achteraf van een goed gesprek, al hoorden ze van het kabinet geen concrete oplossingen, zeiden ze toen. De bouwers hadden een soortgelijke ervaring.

En ook de natuurorganisaties hebben geen concrete toezeggingen gekregen. "Men ziet het probleem wel, maar we moeten naar oplossingen toewerken", zei milieuactivist Johan Vollenbroek. Hij is een van de mensen die de stikstofkwestie naar de Raad van State - de hoogste bestuursrechter - brachten en daarmee de zaak op scherp zetten.

"Je hebt gezien hoe moeilijk het was om tot die snelheidsbeperking van 100 kilometer per uur te komen. Dat heeft maanden geduurd", stelde Vollenbroek. "Je kunt je voorstellen hoe lastig volgende maatregelen liggen in het kabinet."

Geruchten

Overigens zitten er intussen alweer protesten van boeren in de pijplijn, maar wat die gaan inhouden is niet helemaal duidelijk. De supermarkten vrezen dat zij het doelwit gaan worden.

Rutte gaat maandag weer in gesprek met boerenorganisaties, maar niet om de acties te voorkomen, zei hij. "Nee ik ga niet in op allerlei geruchten over acties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl