ANP

De Leidse burgemeester Lenferink organiseert gespreksavonden om met studenten en andere inwoners te praten over het gevoel van onveiligheid in de stad door twee recente aanrandingen en een verkrachting.

Naast de burgemeester zijn ook de politie, slachtofferhulp, het Openbaar Ministerie en vertegenwoordigers van de universiteit en hogeschool aanwezig tijdens de bijeenkomsten op 16 en 19 december. De avonden vinden plaats bij studentenverenigingen "maar staan nadrukkelijk open voor iedereen die daar behoefte aan heeft", schrijft de gemeente op het aanmeldformulier.

Binnen een maand vonden in Leiden twee aanrandingen en een verkrachting plaats. Veel vrouwelijke studenten voelen zich niet meer veilig in de binnenstad. Zij pleiten voor concrete maatregelen.

Veel vrouwen durven 's avonds niet meer alleen de straat op:

'Als je hoort dat hier een meisje verkracht is, voel je je niet veilig'

Volgens de burgemeester is zijn stad niet onveiliger dan andere steden. Sinds de incidenten wordt er 's nachts wel vaker gesurveilleerd. Ook zijn er extra rechercheurs op de zaken gezet.

Rosalie Klerkx, voorzitter van studentenvereniging Augustinus, hoopt tijdens de gespreksavonden op "een open gesprek om waar mogelijk de onrust af te laten nemen", meldt Omroep West. Ook studente Lindey van Weers, die de burgemeester op Facebook opriep om meer aandacht te besteden aan de aanrandingen, is blij met de bijeenkomsten. "Op deze manier kunnen de ongeruste studenten hun mening laten horen."

STER reclame