ANP

De politie in Leiden neemt de recente aanrandingen en verkrachting in de stad hoog op. Er zijn extra rechercheurs op de zaken gezet en agenten surveilleren 's avonds en 's nachts vaker. In de zoektocht naar de daders worden dna en camerabeelden verzameld.

Donderdag spraken politie, gemeente en studentenverenigingen over het recente seksuele geweld. In de nacht van dinsdag of woensdag werd een vrouw van 24 bedreigd en aangerand. Op 6 november werd een vrouw verkracht die na het uitgaan naar huis liep en op 11 november werd een andere vrouw aangerand.

Sindsdien is de onrust in Leiden groot. Veel mensen durven niet meer alleen de straat op:

'Als je hoort dat hier een meisje verkracht is, voel je je niet veilig'

De politie adviseert om altijd aangifte te doen, ook als de drempel hoog is. Bijvoorbeeld als slachtoffers zich schamen of het idee hebben dat er niets met de aangifte gebeurt. Hun informatie kan de pakkans namelijk vergroten. Ook vragen ze studenten 's avonds en 's nachts zo veel mogelijk samen naar huis te fietsen of lopen.

De verenigingen geven dit door aan hun leden. Bij Catena is het besef goed doorgedrongen. "Als iemand 's avonds laat alleen naar huis wil, biedt een ander aan om mee te fietsen", zegt voorzitter Simone Reurings. Harold Janssen van Quintus merkt dat vrouwelijke leden van zijn vereniging "een stuk voorzichtiger" zijn geworden. "Alle vrouwen en mannen in Leiden moeten veilig over straat kunnen."

"Leiden is een supergezellige studentenstad", zegt Reurings. "Het is heel erg jammer dat een gevoel van onveiligheid heerst. Dat moet je aanpakken."

Niet ongestraft

Burgemeester Henri Lenferink roept inwoners op om naar elkaar om te kijken. "Als je iets verdachts ziet of hoort, bel de politie en meld het. Daders mogen hier niet ongestraft mee wegkomen."

De politie gaat ervan uit dat er meerdere daders zijn, omdat de signalementen van elkaar verschillen en zoekt getuigen die de aanrander van de 24-jarige vrouw weg hebben zien rennen.

STER reclame