In winkels in Coevorden staan potjes waar je geld kunt doneren aan het gezin RTV Drenthe

De redding van de 5-jarige jongen die vastzat onder het puin na een explosie in de shoarmazaak van zijn vader is nog altijd het gesprek van de dag in Coevorden. Burgemeester Bert Bouwmeester is trots op de saamhorigheid in zijn gemeente.

"De betrokkenheid en gedrevenheid waarmee zaterdag werd gewerkt was indrukwekkend", zei hij bij een bijeenkomst met de betrokken brandweerkorpsen. Volgens de burgemeester hebben de lokale brandweerkorpsen, de specialistische teams en iedereen eromheen laten zien dat ze hun werk goed en veilig kunnen doen. "Het liet goed zien welke passie onze hulpverleners hebben voor hun taak."

Grillroom Ali Baba in Coevorden stortte zaterdagmiddag rond 15.00 uur in na een explosie. De eigenaar kon snel onder het puin vandaan worden gehaald, maar zijn zoontje zat vast. Na een urenlange reddingsoperatie werd hij bevrijd. Het jongetje ligt momenteel in het UMCG in Groningen. Naar verwachting mag hij in de loop van de week naar huis.

Kruiken

Teamleider Johnny van Aefst van het Specialisme Technische Hulpverlening-team vertelde gisteravond in tv-programma Pauw dat de kleuter in een laagje water lag. "Onderkoeling was op dat moment het grootste gevaar." Daarom riepen ze mensen op om zoveel mogelijk kruiken te verzamelen.

In korte tijd werden er tientallen kruiken bijeengebracht. Ook bracht iemand een elektrisch kacheltje. "Als je kijkt naar de bewoners, het is ongelooflijk wat er gebeurde", zei Van Aefst. De politie bedankte de mensen vandaag op Twitter.

Inmiddels zijn er in Coevorden meerdere hulpacties opgezet. Een buurtbewoner zette samen met de lokale winkeliers een actie op om geld in te zamelen. In de winkels staan spaarpotjes waar mensen geld in kunnen doen. "Ik wil het gezin laten voelen dat we er als Coevorden voor ze zijn", zegt ze tegen RTV Drenthe. De actie duurt tot 23 december, zodat het gezin het geld met kerst krijgt.

Een andere bewoner startte een inzamelingsactie op internet. Met die oproep is inmiddels ruim 4400 euro voor het gezin opgehaald.

Onderzoek

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Het team forensische opsporing van de politie heeft het onderzoek inmiddels afgerond, maar wil pas later deze week uitspraken doen over de uitkomsten. De omgeving van de ingestorte shoarmazaak blijft voorlopig afgesloten vanwege de veiligheid.

STER reclame