AFP

De politie in Nieuw-Zeeland zegt dat er 47 mensen uit zeven landen op White Island waren tijdens de vulkaanuitbarsting gisteren. Het gaat om 24 Australiërs, negen Amerikanen, vijf Nieuw-Zeelanders, vier Duitsers, twee Britten, twee Chinezen en een Maleisiër.

Er zijn nog acht vermisten, onder wie een Australisch gezin van vier. De politie gaat ervan uit dat zij zijn omgekomen.

De politie stelt een onderzoek in naar de dood van de toeristen. Zo moet duidelijk worden hoe het kan dat er toeristen op het eiland waren terwijl een verhoogde activiteit van de vulkaan was gemeten.

Zesde dode

Bergingswerkers hebben vijf lichamen van het eiland kunnen halen. Een zesde slachtoffer overleed vandaag in het ziekenhuis bij Auckland.

Dertig mensen liggen nog met verwondingen in het ziekenhuis. 26 van hen hebben zware brandwonden over hun hele lichaam. Drie mensen konden na een behandeling het ziekenhuis verlaten. De overheid houdt er rekening mee dat een deel van de gewonden alsnog overlijdt. Alle brandwondencentra in zeven ziekenhuizen in Nieuw-Zeeland zitten vol.

Reddingswerkers vertellen wat ze aantroffen op het eiland:

Reddingswerker: 'Het was verwoestend. Alles was bedekt met as'

Nieuw-Zeelandse seismologen constateerden recent een verhoogde vulkanische activiteit en na een kleine eruptie van de vulkaan verhoogden ze het waarschuwingsniveau van een naar twee op een schaal van vijf. Twee staat voor 'onrustig'. Toch konden toeristen het eiland blijven bezoeken en werden hun geen beperkingen opgelegd.

De vulkaan kwam gisteren even na 14.00 uur plaatselijke tijd tot een uitbarsting op een moment dat tientallen toeristen White Island bezochten. Op webcambeelden is te zien dat toeristengroepen kort voor de uitbarsting nog bij de krater liepen.

Volgens premier Ardern moeten alle vragen worden beantwoord.

Toeristen maakten gisteren deze beelden van de uitbarsting:

Beelden van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland

STER reclame