Hulpdiensten vangen gewonden op AP

Acht mensen worden vermist na de uitbarsting van de vulkaan op White Island in Nieuw-Zeeland. Het dodental staat nog steeds op vijf, er liggen 31 mensen in het ziekenhuis. De Nieuw-Zeelandse premier Ardern en een woordvoerder van de politie zeiden op een persconferentie dat sommige gewonden er slecht aan toe zijn.

De vulkaan kwam maandag even na 14.00 uur plaatselijke tijd tot een uitbarsting op een moment dat tientallen toeristen White Island bezochten en sommigen vlak bij de krater liepen. Korte tijd later hebben "heldhaftige reddingswerkers met gevaar voor eigen leven" 34 gewonden en vijf lichamen van omgekomen bezoekers van het eiland gehaald, zei Ardern.

Ze voegde eraan toe dat reddingswerkers later vanuit helikopters geen leven meer hebben gezien op en rond de vulkaan.

Onder de mensen die werden overvallen door de uitbarsting zijn behalve Nieuw-Zeelanders ook toeristen uit Australië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Maleisië en China. Veel van hen waren opvarenden van een cruiseschip dat in de buurt van het eiland had aangelegd.

De aswolk ging kilometers hoog de lucht in, zo is te zien op amateurbeelden.

Beelden van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland

Reddingswerkers kunnen nog niet op het eiland zelf aan de slag, omdat het er nog te gevaarlijk is. De vulkaan, die ook Whakaari wordt genoemd, is de meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland. Elk jaar bezoeken duizenden toeristen het eiland en de vulkaan. Ze maken hun eigen afweging over de risico's van het beklimmen van de berg.

Het webportaal GeoNet meldde vorige week een verhoogde activiteit van de vulkaan, maar dat zou geen onmiddellijk gevaar voor bezoekers opleveren.

STER reclame