Bij een uitbarsting van de vulkaan White Island in Nieuw-Zeeland zijn zeker vijf doden en een onbekend aantal gewonden gevallen. De politie gelooft niet dat er nog overlevenden gevonden worden. Het werkelijke aantal doden ligt daarom zo goed als zeker een stuk hoger.

Toen de vulkaan uitbarstte, waren er tientallen toeristen in de buurt. Achttien mensen zijn kort na de eruptie gered, sommigen van hen hebben ernstige brandwonden.

Vanuit de lucht is de omgeving van de vulkaan verkend, maar nergens is een teken van leven gezien. De politie probeert nu vast te stellen hoeveel mensen er door de uitbarsting om het leven zijn gekomen.

Kort na de evacuatie werd de reddingsoperatie op het eiland afgeblazen omdat de vulkaan instabiel is. Zodra het weer licht is, gaan drones de lucht in om de omgeving in kaart te brengen.

De vulkaan White Island ligt in de Bay of Plenty ten noordoosten van het Noordereiland.

Een twitteraar filmde hoe mensen vastzitten op een rots, terwijl achter hen de vulkaan uitbarst:

Beelden van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland

Op het eiland waren zowel toeristen uit Nieuw-Zeeland als uit het buitenland. Volgens Australische media waren er tijdens de uitbarsting 24 Australiërs op het eiland.

Een deel van de toeristen is afkomstig van cruiseschip Ovation of the Seas, dat in Tauranga ligt. Het cruiseschip zou eigenlijk naar Wellington vertrekken, maar de maatschappij heeft besloten om in Tauranga te blijven.

Op een webcam is te zien dat kort voor de vulkaanuitbarsting een groep mensen in de buurt van de krater loopt. De eruptie was om 14.10 uur lokale tijd, 02.10 uur Nederlandse tijd.

De aswolk van de vulkaan ging kilometers hoog de lucht in. De politie raadt mensen in de omgeving aan om zoveel mogelijk binnen te blijven, omdat de vulkaanas schadelijk is.

Het is de vraag waarom er toeristen op het eiland waren. Nieuw-Zeelandse seismologen constateerden recent een verhoogde vulkanische activiteit en verhoogden het waarschuwingsniveau van een naar twee. Kort na de uitbarsting ging het niveau naar vier, maar inmiddels staat het weer op drie. Premier Ardern brengt later vandaag een bezoek aan de regio.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt uit of er Nederlanders bij de vulkaanuitbarsting in de buurt waren.

Het vulkanische eiland ligt op zo'n 50 kilometer van het vasteland NOS

In 1914 kwamen er twaalf mensen om het leven bij een uitbarsting van de vulkaan, die wordt gezien als een van de meest actieve van het land. De slachtoffers waren mijnwerkers die werkten in een zwavelmijn op het eiland.

White Island wordt jaarlijks bezocht door zo'n 10.000 toeristen.

STER reclame